Саобраћајни удес у «Новој Москви»

14-07-2013 12:55:52 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/toreo/сс-by/ vostok.rs |


Према статистичким подацима, на осамнаестој страни књиге човек губи интересовање. Док сви остали читаоци, који зането настављају упијање информације и сматрају себе правим заљубљеником штампане речи, у стању су да читају практично у било којим ситуацијама. Данас је потпуно нормално и никога не чуди када неко чита у кади, на плажи, на улици. Међутим тежња према екстравагантности и жеља да се изазове изненађење присутни су и у скромном свету љубитеља књиге, којима би књига ипак требала да буде на првом месту.

Тако су, на пример, њујоркшке интелектуалке решили да докажу своју једнакост са мушкарцима са књигом у рукама, отварањем првог у свету књижевног топлес-клуба. Полуголе читатељке се одмарају и сунчају у јавним местима, и тврде да нису ништа горе од мушкараца, који се шетају градом без мајица. Према законодавству Њујорка, жене имају право да буду у топлесу било где у граду, према томе ова интелектуална забава је потпуно легална. Пажњу су књигољубке успеле да привуку.

Читаоци, који дају предност читању наглас и приказују своје глумачке способности присутним, одржавају екипна маратонска читања. Најдуже је такав маратон трајао у Уругвају, 2007. године. Од 13. до 22. септембра, шест читалаца су непрекидно читали 224 сата у трговачком центру у Пајсанду.

Има људи са ретким способностима читања на веома необичан начин. На пример, прототип главног јунака филма Кишни човек, Ким Пик није био аутиста. Међутим имао је специфичне физиолошке особине: велику главу, мозак без жуљевитог тела и оштећен мали мозак. Пик је имао невероватну меморију – памтио је 98% прочитане информације. А читао је на следећи начин: десним оком десну страну и истовремено левим оком – леву страну. На тај начин је за неких 8-10 секунди могао да прочита две стране.

Осим чудноватих ситуација, љубитељи књига имају и доста предности. У Бразилу, затвореницима који воле књиге смањују затворски рок. У затворима функционише специјални федерални програми који стимулише овај интелектуални процес. Свака прочитана књига смањује боравак у затвору на четири дана, али највише - 48 дана годишње, односно то је дванаест књига. Осим тога, затвореници, као ученици, имају обавезу да напишу састав, да би потврдили своје залагање и боље усвојили прочитани материјал.

Процес читања налази се у центру пажње бројних научника, који врше разне експерименте и научна истраживања у овој области. Тако су амерички истраживачи дошли до неочекиваног закључка: испоставило се да је читање за време јела, као и секса – веома корисно! Тако да се немојте устручавати, -читајте увек и свуда где вам се свиђа.

Ана Фјодорова,