Почиње остваривање пројекта ЕкзоМарс

14-07-2013 01:15:43 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Русији су почели радови на заједничком пројекту ЕкзоМарс - лансирању истраживачких комплекса према Марсу 2016. и 2018. године.

Мисија ЕкзоМарс је прво била планирана као европско-америчка. За њу је НАСА обаећала да пружи две тешке ракете Атлас-2. У јесен 2011. године је постало јасно да с тим ракетама могу да настану тешкоће. Онда је Европска космичка агенција (ЕКА) позвала у ЕкзоМарс Русију као трећег учесника. Ускоро је НАСА потпуно напустила пројект, јер је била заузета припремом марсохода Кјуриосити. Русија је изјавила да ће се прикључити мисији и пружити ракете Протон само у случају ако то буде заједнички научни програм. Услов је прихваћен, - каже директор Института космичких истраживања (ИКИ) РАН Лав Зелени.

- Пројекат ЕкзоМарс се састоји од две фазе са лансирањем 2016.. и 2018. године. 2016. године се учешће Русије своди на испоруку ракете Протон и опреме европског орбиталног апарата Трејс гез орбитер. Он ће истрживати трагове гаса у атмосфери Марса. Све интересује распоређивање метана. У Орбитеру ће се налазити два комплекса руских апарата - неутронски детектор ФРЕНД ради истраживања распоређивања воде под површином Марса и велики пакет за истраживања спектралног састава атмосфере.

Фаза лансирања 2018. године је много сложенија, - наставља Лав Зелени.

- Русија поново испоручује ракету Протон. Осим тога, она прави платформу за марсоход Пастер. Он је израђен у ЕКА и садржи бушилицу, способну да уђе за 2 метра у дубину тла. Задатак Русије се састоји не само у његовом транспортовању, постоји руско учешће и у његовом научном програму. Међутим, главно је да ће на платформи монтирати комплекс руских научних апарата – манипулатор ради узимања узорака, гасни хроматограф. Ми ћемо марљиво спустити сложени марсоход, омогућити да сиђе са платформе, те даље радити у складу са својим научним програмом.

Експеримент ЕкзоМарс, као и планиране за 2015.-2016. године руске мисије ка Месецу омогућиће да смање ризик поновне мисије ка сателиту Марса Фобосу. Почетком априла 2012. године у Пацифик је пала научна станица Фобос-грунт, те је тајна Фобоса остала неоткривена. Између осталог, дискутује се о томе шта је он заправо – привучени астероид или тело, које се формирало заједно с Марсом. Олакшану верзију Фобос-грунт Русија рачуна да лансира 2022.-25. године.

Борис Павлишчев,