Траговима „Викинга“

14-07-2013 01:17:31 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Главни задатак новог марсохода, који ће НАСА да лансира на Црвену планету 2020.године је да утврди да ли ће и када на овој планети моћи да се остваре услови за опстанак микроорганизама. Одговор је већ познат: „Да, могли би“. Зато се на основу података претходних космичких апарата, сада припрема нови „Марс 2020“, као даљи и потпуно логични корак у изучавању планете.

Од јануара, у оквиру НАСА, ради „Mars 2020 Science Definition Team“. То је група специјалиста, која ради на конструисању новог марсохода. Апарат би требало да спроводе микроскопску анализу- прву током читаве историје истраживања Марса. Предстоји му да сакупи узорке земљишта Марса и да донесе назад на Земљу. Коначно, он ће и проверити, да ли и како би се ресурси Марса могли користити од стране будућих пилотираних експедиција. Задатак је заправо веома обиман, и много комплекснији него што су имали претходни апарати, сматра Максим Литвак, виши научни сарадник лабораторије спектроскопије Института космичких истраживања РАН:

- Што се тиче ове велике мисије, надам се да ће нови апарат више истражити повшрину планете, али и завирити у њене дубине и донети узорке. Ако су претходни апарати бушили 5-7 цм у дубину, надам се да ће нови апарат моћи да узме узорак са још веће дубине.

Што се тиче научне апаратуре, којом би требало да буде снабдевен нови апарат, Русија би могла да предложи инструмент, еквивалентан ономе који стоји на „Кјуриосити“- досадашњем космичком апарату за испитивање Марса, говори Иван Мојсејев, руководилац Института космичке политике:

- Обично стављамо неутронски анализатор за тражење воде. Највероватније, један такав ће полетети и на овом новом марсоходу. Наравно, савршенији модел.

Концепција „Марса 2020“ није постављена на аксиому да је живот некад постојао на Марсу. Чак и ако се знакови за сада не могу наћи, научници се приближавају сазнању у каквим условима се живот уопште појавио на Земљи. Додајмо, да ће ово бити прва астробиолошка мисија на Марс после апарата „Викинг“. Средином 70тих година они су тражили трагове живота и добили противуречне резултате, који до данашњих дана изазивају спорове међу научницима. Тако да ће нови марсоход, преоистекавши из „Кјуриосити“ ипак бити потомак „Викинга“.

Борис Павлишчев,