Москва прогласила 15. јули за дан жалости за погинулим у саобраћајној несрећи

14-07-2013 08:18:42 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Власти Москве и Московске области прогласили су понедељак, 15. јули даном жалости за погинулим у тешкој саобраћајној несрећи која се десила у суботу.

Дању, 13. јула, на територији Нове Москве тешко натоварени камион „Камаз“ ударио је у путнички аутобус. Према прецизираним подацима погинуло је 18 особа. Око 30 настрадалих налазе се у болници са повредама различите тежине. Ујутро, 14. јула, руски лекари су саопштили да је стање 13 настрадалих особа веома тешко.

Несрећа на магистрали Москва – Подољск потресла је московљане. Камион „Камаз“ је направио тежак саобраћајни прекршај, излетео је са споредног пута и ударио у препун аутобус редовне линије. Ударац је практично пресекао аутобус на два дела. 14 путника је погинуло на лицу места. Четири особе су касније преминуле у болници.

Вршилац дужности градоначелника Москве Сергеј Собјанин је посетио градску болницу, где се налазе настрадали у саобраћаном удесу, и притом изјавио да се пружа сва неопходна помоћ.

- Лекари чине све што је могуће да се пружи помоћ настрадалим. Желим да захвалим службама за хитне интервенције за оперативност приликом спашавања људи. Било ангажовано 30 возила хитне помоћи и три хеликоптера. Захваљујемо грађанима, који су се нашли на лицу места и први притекли у помоћ настрадалим.

Возач камиона „Камаз“, 46-годишњи мушкарац пореклом из Јерменије, налази се у тешком стању у болници. Руски иследници изјављују, да према видеоснимку, експертиза на масту догађаја потврђује, да је потпуно одговоран за удес управо возач камиона. Покренут је кривичан поступак на основу члана о саобраћајном прекршају и експлоатацији транспортних средстава. Кривцу прети затворска казна у трајању од седам година.

Како се испоставило, возач „Камаза“ је протекле године већ шест пута био кажњаван за саобраћајне прекршаје. Међу прекршајима је било и излазак на супротни смер, обилазак у недозвољеним местима. Возач је добио возачку дозволу у Јерменији, а не у Русији, пецизирали су у московској полицији.

Камион је у пролеће био скинут са регистрације, и био је учесник саобраћаја са транзитним регистарским бројевима. Према руском законодавству такво возило може да учествује у саобраћају надуже до 20 дана. Уколико је рок транзитне регистрације истекао, то је већ прекршај.

- То је велика катастрофа коју је изазвала особа, која се тако неодговорно понашала у саобраћају – изјавио је новинарима вршилац дужности заменика градоначелника Москве Петар Бирјуков. Након удеса, камион се преврнуо, и 12 кубика шљунка упало је у путнички део аутобуса. Спасиоци су у тешким условима извлачили настрадале.

Новчана надокнада путницима, настрадалим у удесу, износиће два милиона рубаља. Биће исплаћена из средстава превозничких компанија, московских и федералних власти.

Андреј Федјашин,