Хоће ли Сноуден добити привремени азил у Русији

15-07-2013 08:02:11 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Сага Едварда Сноудена, избеглице из АНБ САД, који живи на московском аеродрому Шереметјево, крајем недеље се нашла на највишем политичком нивоу. Увече 12. јула је Сноуден позвао на аеродром заштитнике људских права и адвокате и објавио да тражи привремени азил у Русији. После пар сати се председник САД Барак Обама јавио руском председнику Владимиру Путину.

Портпароли оба председника су потврдили да је тема Сноудена била присутна у разговору, али детаље нису износили. Портпарол руског лидера Дмитриј Песков је само саопштио да за сада ни Кремљ, ни миграциона служба Русије нису добили писмени упит о пружању Сноудену азила у Русији. Међутим, талас раздражености је стигао из Вашингтона у Москву.

У Белој кући портпарол Обаме Џеј Карни је изразио незадовољство у вези са тиме што Москва, према његовим речима, пружа избеглици политичку платформу. Међутим, он је додао - САД не би хтеле да се односи с Русијом покваре.

Молба Сноудена о азилу, макар привременом, ставља Москву у шкакљиву ситуацију. Његова екстрадиција би значила повлађивање САД-у, што би нанело ненадокнадиву штету међонародном угледу РФ, те изазвала негодовање свих светских организација за заштиту људских права. Све оне сматрају Сноудена борцем за људска права, који је раскринкао глобалну и противзакониту шпијунажу сопствене владе. Издајицом Сноудена назива искључиво Вашингтон. У Америци бившем припаднику ЦИА и АНБ може да се суди према Закону о шпијунажи из 1917. године. Чека га или доживотни затвор, или смртна казна.

Руски председник је стриктно изнео став по том предмету. На конференцији за штампу у Москви 1. јула Владимир Путин је изјавио да Сноуден мора да се определи.

- Ако он пожели да оде и неко га прихвати, нека изволи. Ако пожели да остане ту, има један услов. Он мора да обустави свој рад, усмерен на наношење штете америчким партнерима, мада је то чудно чути од мене. Међутим, он се осећа заштитником људских права и борцем за њих, те, судећи по свему, не намерава да обустави такав рад. Онда он мора да се определи за земљу свог боравка и пређе тамо.

Средином 13. јула највиши државник Русије, која се стриктно изјаснила у подршку пружања статуса избеглице Едварду Сноудену, била је председник Савета Федерације РФ Валентина Матвијенко. Молба Сноудена мора да буде уважена, јер га САД реално прогањају, тамо у неким државама делује смртна казна, - рекла је Гласу Русије Валентина Матвијенко.

При томе г-н Сноуден, безусловно, мора да испуни услове, које је огласила руска страна. Азил му може да буде пружен само у том случају, ако он престане да наноси штету нашем партнеру - САД-у. РФ нема никаквих правних основа да одбије молбу г-на Сноудена. Осим тога, његова делатност се оцењује као заштита права. За евентуалну одлуку о пружању му азила већ су се изјаснили многи заштитници људских права не само у Русији, већ и у иностранству.

У складу са уставом, Русија пружа страним држављанима и лицима без држављанства азил и статус избеглице. Последњи термин управо значи привремени азил, правно тај термин не постоји. То се одређује искључиво наредбом председника после консултација с МИП-ом, миграционим властима и Комисијом за питања држављанства. Читава процедура може да траје од две недеље до неколико месеци.

Сноуден пристаје да испуни услове Путина о добром владању - да не шкоди САД-у из Москве. Русију Сноуден моли да му пружи статус избеглице све до одласка у Латинску Америку. Он се нада да ће добити азил у Еквадору.

Једина молба је, коју је упутио Сноуден руским властима преко заштитника људских права и познатих московских адвоката да му дозволе кретање територијом Русије док се решава питање његовог статуса.

Андреј Федјашин,