Страсти у вези са хемијским оружјем

15-07-2013 08:06:09 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Одговарајући на бројне неосноване оптужбе сиријских власти за примену смртоносног оружја од стране западних лидера Русија је предложила сталним чланицама СБ УН непобитне доказе примене хемијског оружја од стране екстремиста сиријске опозиције.

Према речима Виталија Чуркина, експертиза је стриктно установила да су 19. марта близу Алепа устаници применили отровни гас сарин, што је проузроковало смрт тридесетак људи. Министар спољних послова РФ Сергеј Лавров је детаљно испричао о резултатима истраге.

- Наши експерти су узели узорке на лицу места, истражили их у лабораторијама, сертифициарним од стране Организације за забрану хемијског оружја, те дошли до закључка да су граната и сарин у њој примитивне производње. Тамо има недвосмислених закључака у вези са тиме да сарин и граната не одговарају стандардима, који се примењују у индустријској производњи. Према нашим допунским подацима, граната и гас су израђени у фебруару 2013. године на сиријској територији, која се налазила под контролом Слободне сиријске армије, од стране групације, која је афилирана с том Слободном сиријском армијом.

Такве информације се не допадају баш свима, пре свега онима, који су по сваку цену заинтересовани да убеде свет у обрнуто. Например, то су политички и војни лобисти у неким западним и источним земљама, којима се исплати усвајање одлуке о испорукама оружја сиријској опозицији. То није само питање геополитике, већ и финансија. У светлу недавног вета америчког парламента на одговарајућу иницијативу Барака Обаме већ је дао изјаву званични представник Пентагона Џорџ Литл. Он каже да ће САД и даље тражити могућности пружања естремистима војне помоћи.

Примена хемијског оружја од стране владиних снага се не исплати једином играчу у тој трајној драми – самом Башару Асаду. Армијске јединице постижу очигледан успех, зато напад помоћу забрањеног оружја, чије трагове је практично немогуће сакрити, уништио би његову политичку каријеру и све међународне мировне иницијативе. Међутим, Асад није самоубица.

Између осталог, пре тога када су САД добиле руске закључке о догађајима у Алепу, портпарол Беле куће Џеј Карни је опет неосновано оптужио сиријске власти за злочине.

- Нисмо за сада видели податке у корист претпоставке да је неко, осим сиријске владе, користио или имао могућност да користи хемијско оружје. Озбиљно сумњамо да је хемијско оружје било искоришћено ван сфере контроле сиријске владе.

Међутим, и после тога, када се реферат руских експерата од 80 страна нашао у рукама Американаца, званични представник Стејт Департмента Џенифер Псаки је изјавила да Вашингтон још увек не верује да је опозиција применила хемијско оружје. Као да је то питање вере или неверице, а не исцрпна база доказа, коју су прикупили руски стручњаци.

Између осталог, Џенифер Псаки је додала да Русија, мада је пружила овај реферат, сама блокира напоре СБ УН за осигурање приступа међународних експерата ради проучавања питања хемијског оружја. Виталиј Чуркин је на то одговорио да такву одлуку мора да усваја не СБ УН, већ влада Сирије као суверене државе. Она то никада није ни избегавала.

Недавно се чула неочекивана изјава из Лондона. У оглашеном извештају Комитета за обавештајну службу и безебедност Велике Британије се каже да у случају свргавања Башара Асада залихе хемијског оружја могле би да доспеју у руке екстремиста и терориста, што би водило катастрофалним прследицама. Истовремено је швацарска штампа ообјавила податке, који демантују изјаве шефа МИП Француске Лорана Фабиуса, који је оптужио Дамаск за примену забрањених материја. Дакле, политичке интриге око зарина и других отровних супстанца при савесном односу према чињеницама и тежњи за објективношћу морају најзад да уступе место конструктивним иницијативама. Само је слаба таква тежња у средини оних, који желе да по сваку цену одузму Сирији легитимне власти и коначно убаце земљу у хаос. Интереси сиријског народа у великој, а не баш поштеној геополитичкој игри присталице силе најмање узимају у обзир.

Илија Харламов,