Руско оружје и даље на цени

15-07-2013 08:12:45 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија заузима друго место после САД по обиму извоза наоружања. Такви су подаци наведени у реферату Стокхолмског међународног иснститута проучавања проблема света, који је представљен у Москви. Експерти прогнозирају раст тржишта и повећање конкуренције.

Основни купци руског оружја су Индија, Вијетнам, Алжир, Венецуела, као и Кина. Највећу потражњу, према речима експерата, има авијациона техника, пре свега ловачки авиони (они су покретач продаје скоро код свих извозника). Велике наруџбе стижу за копнену технику. Вијетнам и Индија су крупни наручиоци у области поморског наоружања.

У првих 5 продаваца, поред Русије и САД, спадају Немачка, Француска и Велика Британија – те државе су главни конкуренти Русије на тржишту оружја. Међутим, не само оне, каже заменик генералног директора Центра анализа стратегија и технологија Константин Макијенко.

- Све до сада остају озбиљни конкуренти Украјинци и Белоруси. С Американцима нисмо све до последњег времена конкурисали, али последњих пар година Американци су имали озбиљна достигнућа на индијском тржишту, где је традиционално доминирала Русија. У перспективи треба озбиљно гледати Кину – њене индустријске и научне могућности се повећавају. Може да се претпостави да ће у једном тренутку Кина постати озбиљан конкурент за Русију.

Светски обим трговине оружјем расте. Према проценама SIPRI, од 2007. до 2011. године у односу на претходну петолетку он се повећао скоро за четвртину. Руски оружари такође сваке године повећавају продаје. Наредних година домаћи војно-индустриски комплекс ће у најмању руку очувати свој положај на тржишту, сматра заменик директора Центра анализа светске трговине оружјем Владимир Шварев.

- Постојеће наруџбе сведоче да Русија може да одржи темпо производње. Протекле године смо имали наруџбе за 15 млрд долара. Ове године, не узимајући у обзир нове наруџбе, на овом нивоу можемо да се одржимо у току 3-4 године.

Према изјавама Рособоронекспорта, Русија учествује у различитим преговорима у износу око 80 млрд долара. Ситуација је у свету таква да ће се потражња за војном техником повећавати. Чак релативно мирни региони, као што је Латинска Америка, увозе много наоружања. Тамо где је ситуација напета – реч је о Блиском Истоку, Северној Африци, Југо-Источној Азији - куповине оружја ће само расти.

Влад Гринкевич,