Културе различите – поље исто

15-07-2013 08:19:44 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Предосећам невероватне моменте - с таквим расположењем звезда руског етно рока Пелагеја спрема се за сопствени мини-фестивал Поље-music у Москви. Певачица је обећала да ће то бити јединствена акција, која је без премца, а која ће ујединити различите националне кулутре.

Пелагеја има своју сталну групу, која носи име саме певачице. Репертоар овог колектива се не уклапа у неке стандарде. Иначе, нема ничег стандардног, типичног ни у стваралаштву, ни у биографији саме Пелагеје – пореклом из Сибира. Она је изашла на позорницу, када је имала 4 године. Када је имала 9 година, она је стекла звање Најбољи извођач народних песама Русије. Чудо од детета дивног гласа – јаког, изражајног – она је наступала и пред председницима, и пред обичним људима, она се нашла међу истакнутим личностима, као што су Мстислав Ростропович, Емир Кустурица. Велика певачица Галина Вишњевска назвала ју је будућом оперском дивом. Пелагеја је заиста учила академско певање у чувеном московској школи Гнесини, али је остала верна народној песми.

- Имала сам могућност да се заљубим у руску народну песму, јер сам је чула код куће у извођењу маме заједно с дедом и баком. Била сам свесна да у том моменту долази до чаролије. Била сам жељна да постанем део те чаролије.

Група Пелагеја изводи оригиналне руске песме у савременом аранжману, ауторске композиције на основи фолклора. Слушаоцима се то допада, мада је у медијском простору ниша народне уметности практично празна, - каже Пелагеја.

- Чини се да савремени људи у нашој земљи нису заинтересовани за нашу руску културу. Уствари то није тако. Желимо да се обратимо извору да се душа одазове на особине, које желимо да у себи нађемо и подржимо.

Наћи и подржати је мото фестивала Поље-music. Међу његовим учесницима је, например, Јуриј Шчербаков из Волгограда. То није само човек у народној ношњи, већ прави руски човек са хармоником. На поље у Москви ће изаћи и популарна извођачица традиционалне узбечке музике Севара Назархан. Музичари спремају заједничке композиције, засноване на фолклору својих народа. Пелагеј прича:.

- Наша идеја је једноставна, она је пре нас откривена и дефинисана: сви смо деца исте мајке-Земље. Као на правом пољу има различитих травки и каменчића, различито цвеће, ми имамо групу Пелагеја и друге музичаре. Покушаћемо да покажемо кроз музику да не постоје кулутуре, које се не би спајале једна са другом.

Још популарнија спајања певачица очекује од фестивала светске етно музике WOMAD, који ће први пут бити одржан у Русији у септембру у северкавкаском граду Кисловодску. Патронира тај фестивал чувени британски музичар Питер Габриел, група Пелагеја је један од носилаца фестивала.

Јелена Андрусенко,