Универзијада у Казању обара све рекорде

15-07-2013 08:23:31 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски спортисти с огромном разликом воде на Светској летњој Универзијади у Казању. По броју златних медаља оборен је апсолутни рекорд репрезентације Кине, успостављен пре две године на Универзијади у Шенчжену. Онда су кинески спортисти добили 75 златних медаља. После 7 дана такмичења Руска репрезентација има 88 златних медаља.

Русија је од самог почетка Универзијаде била прва у незваничном тимском такмичењу. Током недеље дана руски спортисти су сваки дан побеђивали. Најрезултативнији је био 10. јун, када је добијено 38 медаља. 23 од њих су златне. Успех грађана Русије у Играма у Казању може да се објасни, - истакао је уинтервјуу Гласу Русије председник Олимпијског комитета Русије Александар Жуков.

- Прво, домаћини, по правилу, на универзијадама увек добро наступају. Поред тога имамо снажан састав репрезентације. Чак тамо, где су супарници јачи према рејтингу, наши добро наступају. Поред тога је овде добра подршка од стране гледалаца, па иначе влада добро расположење. То су такмичења високог нивоа, зато је расположење борбено. И спортске вештине, и организација такмичења више подсећају на Олимпијске игре.

У Казањ су дошли заиста најјачи руски спортисти. У саставу националне репрезентације има 25 олимпијских шампиона, 50 добитника награде у Олимпијадама. Међутим, не сме се потцењивати супарнике, тим пре сматрати да титула олимпијског шампиона гарантује победу на студентским играма. То су доказала мушка такмичења у скоковима са одскочне даске, где олимпијски шампион у Лондону Илија Захаров није добио медаљу. Без медаља је остао и олимпијски шампион у скоковима увис Иван Ухов.

Међутим, не би било право да се тврди да су шампиони штедили снаге пред важнијим такмичењима, рецимо, светским шампионатом, - каже потпредсденик Међународног удружења спортске шатмпе Николај Долгополов.

- За многе је наступ у Казању најважнији у овој сезони. Питао сам да ли је важнији од шампионата Русије, који је селекција за светско првенство? Одговарали су ми: надамо се, ако победимо на Универзијади, стећи ћемо право да учествујемо у светском првенству. Дакле, то је једно од главних такмичења у овој сезони.

О нивоу спотских борби на Универзијади говоре и резултати. У Казању је већ успостављено неколико рекорда. Рускиња Анисја Кирдјапкина је била најбоља у спортском ходању за 20 километара. Јекатерина Коњева је обновила рекорд универзијада у троструком скоку. Дизач терета Апти Аухадов је успоставио рекорд у двобоју.

За многе спортисте учешће у Универзијади је постало проба за будуће светске шампионате. Например, за руске спортисткиње из симултаног пливања, које су у Казању добиле све 4 златне медаље, на Универзијади је одржана премијера программа, које ће они показати гледаоцима и судијама приликом првенства планете из водених спортова, које почиње 19. јула. У Казању су наступале наше главне супарнице, с којима ћемо се борити у Шпанији, рекла је трострука олимпијска шампионка Светлана Ромашина.

За Русију Универзијада у Казању је такође својеврсна генерална проба за будућа такмичења. У фебруару 2014. године у Сочију ће бити одржана зимска Олимпијада, 2015. године Казањ ће прихватити светски шампионат из водених спортова, 2018. Русија ће бити домаћица Светског Купа у фудбалу.

Према мишљењу стручњака и учесника Универзијаде, организатори казањских игара су демонстрирали високи ниво припреме. То су најбоља такмичења у историји, - истичу представници Међународне федерације студентског спорта – ФИСУ. У Универзијади-2013 учествује скоро 11 хиљада спортиста из 162 земље. Такмичења ће трајати до 17. јула.

Светлана Калминкова,