Кипар ће учинити све како би надокнадио руске губитке - Јанакис Омиру

15-07-2013 12:53:50 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Република Кипар се обавезала да уради све што је у њеној моћи како би надокнадила штету руским штедишама и инвеститорима,- рекао је у ексклузивном интервјуу за "Глас Русије" председник Представничког дома Републике Кипар, Јанакис Омиру.

Он је стигао у Москву, у званичну посету међупартијској парламентарној делегацији. Он се нада да ће се промењеном динамиком наставити инвестициона улагања руских компанија и појединаца на Кипру и додао:

- Желим да кажем да конфузија, која је пратила неправедну и окрутну одлуку Еврогрупе да смањи депозите на Кипру, а која је утицала и на руске грађане, више не постоји. И она уопште није утицала на односе две земље, који се развијају у здравој атмосфери.

У истом оптимистичном тону је и изјава Валентине Матвиенко, председнице Савета Федерације Русије, која је изразила наду да ће Кипар превазићи своје финансијске проблеме и сачувати позитивне трендове у економској сарадњи између две земље.

- Кипар се у овом тренутку налази на првом месту међу инвестиционим каналима за инвестиције у Русији. До краја 2012, укупне инвестиције су премашиле 76 милијарди долара, - рекла је госпођа Матвиенко и поздравила одлуку кипарског руководства да обезбеди субвенције руским инвеститорима. Ово је важан корак за повратак поверења - рекла је председница Савета Федерације.

Председник кипарског парламента је изразио своје, и целе међупарламентарне делегације, задовољство што је став Руске Федерације по питању решавања кипарског проблема остао доследан и непромењен. Став Руске Федерације је заснован на принципима решавања кипарског проблема на основу резолуције Савета безбедности и међународног права.

Од посебног значаја је био састанак господина Омируа са замеником министра енергетике Јуријем Сентјуриним, на којем су присуствовали и представници компанија Новатек и Газпром. Оба предузећа, као и друге руске групе из сектора угљоводоника, изразили су посебан интерес за учествовање у даљим истраживањима и раду у области рудних ископавања у ексклузивној економској зони Републике Кипар."

Кипарска делегација се састала са председником Државне думе Сергејем Наришкиним, који је као и Валентина Матвиенко, позван у посету Кипру, коју је овај са захвалношћу прихватио. На састанку са замеником министра иностраних послова Русије Владимиром Титовим, истакнута је заинтересованост РФ за наставак мешудржавних консултација на јесен и за развој програма учешћа руских компанија у изградњи инфраструктурних објеката на Кипру.

Говорећи о увредљивим изјавама Анкаре на рачун кипарске ИЕЗ, господин Омиру је нагласио да "Турска ради на повратку у доба топовњача и даје сигнал да свако има право на модерно пиратство." Он је подсетио да је "турска агресија неприхватљива и опасна, да крши Конвенцију УН о морском праву, ратификовану 1982. Према њој, Република Кипар легитимно остварује своја суверена права."

Председник скупштине Републике Кипар је изјавио да је кипарски став подржан од стране Руске Федерације, и да су "изјаве министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, да Кипар ради у оквиру својег апсолутног суверенитета, још једном поновљене." Европској унији и Сједињеним Америчким Државама је још једном саопштено да Кипар ради, остварујући своја суверена права на апсолутно легалан начин са становишта међународног права.

Анастасиј Авгеринос,