Маневри на Далеком истоку: рат или политика?

19-07-2013 10:28:24 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин посетио је полигон „Цугол“ у Забајкалском крају, где је надгледао финалну етапу масовних војних вежби војске Централног и Источног војног округа.

Заједно са министром одбране Сергејом Шојгуом, врховни командант хеликоптером је прелетео простор на којем се одвијају маневри. Војне вежбе се, укупно узевши, одвијају дисциплиновано и по плану, до сада није забележен ни један озбиљан преступ- оцена је председника Путина. Он је додао и да су сви постављени циљеви практично достигнути:

- Желим да вам скренем пажњу да војницима није било лако током ових маневара, јер су се одвијали на полигонима који њима нису познати. Наравно, у таквим условима сви циљеви нису могли бити испуњени у потпуности. Није била погођена свака мета, али је демонстрирана висока бојна готовост и спремност да се реше сви задаци.

Оно што је председник надгледао у Цуголу, само је део масовне ванредне провере бојне готовости оружаних снага. Војни аналитичари ове вежбе оцењују као највеће од распада СССР-а. Оне се одвијају у неколико региона Сибира и руског Далеког истока. Укупно, у маневрима учествује више од 160 хиљада војника, око 5 хиљада оклопних возила, 130 авиона и хеликоптера, као и 70 бродова Тихоокеанске флоте.

Место није случајно изабрано, експерти сматрају да се ови слабо насељени региони Сибира и руског Далеког истока заправо налазе близу јаких и амбициозних суседа. Велики маневри овде представљају по себи још једну поруку нашим партерима, да су ове територије стратешки важне за Руску Федерацију, као и то да ће их она развијати и штитити. О могућим војним изазовима у региону говори војни експерт Александар Перенџијев:

- Постоји потенцијална опасност. Она се пре свега састоји у територијалним претензијама Јапана у односу на наша Курилска острва. Наравно, Јапан за сад не показује своју војну силу и намеру да на такав начин врати острва, али то не значи да се тако нешто не може догодити у будућности. Други моменат- то је озбиљна ситуација на Корејском полуострву, где је такође могуће очекивати различита сценарија и развој ситуације.

Кину сматрамо нашим партнером, али и њих, према речима Перенџијева није лоше подсетити да је Русија јака војна држава. Осим тога, посебно за ове маневре на ове просторе је било транспортовано и размештено много војске. Само по себи, то је представљало и проверу железнице, као и војне авијације и флоте. Узимајући у обзир огромну територију Русије, транспорт људства и технике представља посебно важан моменат, сматра копредседник асоцијације војних политиколога Русије Василиј Белозеров:

- Ако се ситуација на Далеком истоку или у Сибиру буде заоштравала, мора постојати могућност да се тамо транспортује војска. Осим тога, могућност транспорта војске омогућава Русији да концентрише снаге на далеком растојању, а то може бити потребно не само на територији Русије, већ и ван њених граница. Обзиром да опасности, које могу негативно да се одразе на безбедност Русије, могу да се догоде у било којој тачки света.

Како примећује експерт, многи суседи Русије, и не само на Далеком истоку, појачавају своје војне потенцијале- та чињеница много је важнија и говори више од било каквих политичких изјава. Најмасовнији маневри у новијој историји државе показују да је РФ субјект светске политике, на који се мора озбиљно рачунати.

Влад Гринкевич,