Европа објавила Израелу бојкот

19-07-2013 07:42:30 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/JLogan/cc-by-sa 3.0/ v |


У петак, 19. јула, мора да ступи на снагу нова директива Еврокомисије, која објављује нелегитимним израелска насеља на палестинским територијама и забрањује чланицама ЕУ сваку сарадњу с њима. Из Израела, како је и требало очекивати, следела је строга критика – Европљане су оптужили за антисемитизам и упоредили кораке Брисела с нацистичком политиком Трећег рајха.

Еврокомисија је још крајем јуна усвојила директиву, која регулише сарадњу с Израелом. Нове норме обухватају и економске везе, и научну и културну сарадњу, као и сарадњу у области спорта. Данас ће деловање свих уговора, који су закључени између ЕУ и Израела, обухватити само територију Израела у границама од пре 1967. године, односно, пре 6-дневног рата. Дакле, из њихове сфере деловања се искључују насеља на западној обали Јордана, на Голанским котама, као и територија Источног Јерусалима.

Мада директива још није ступила на снагу, израелски медији и политичари већ бурно расправљају о тој теми. Лист Гаарец негодује због расистичких акција Европљана и изјављује о даљој дискриминацији јеврејског народа. Влада је такође реаговала веома строго - израелски премијер Бињамин Нетањаху је изјавио о недопустивости спољног диктата у вези са границама Израела. При томе ту очито не планирају неке промене у својој политици у вези са изјавама ЕУ – изградња насеља се наставља, уверио је Нисан Сломански, шеф финансијског комитета Кнесета.

Болно реаговање Израела на директиву Еврокомисије се објашњава у великој мери важношћу за Јерусалим односа са Европом, – испричала је Гласу Русије историчар из Слободног универзитета Берлина доктор Тамар Амар-Дал.

- Наставак преговора остаје проблематичан, са гледишта Израела. Израел нема велику заинтересованост да води преговоре с Палестинцима у циљу решења конфликта према принципу две државе за два народа. Сада отежава ситуацију за Израел притисак од стране ЕУ, јер је Израелу потребна Европа, потребно је европско тржиште. Обуставу финансирања насеља на окупираним територијама Израел третира као кршење своје националне безбедности. У Еврокомисији не разумеју негодовање Израела. Предузете мере су већ у току неколико месеца разматране с израелским руководством, одлука је била усвојена уствари још у децембру 2012. године, данас је почела само њена реализација.

Тешко је рећи, какав конкретно циљ имају Европљани у вези са отвореном конфронтацијом са Израелом. У пракси њихови кораци могу да битно искомпликују ситуацију око блискоисточног конфликта. Оим тога, није баш сасвим јасно, на који начин Израел сада може да закључује с Бриселом уговоре – јер према новим условима, потписујући споразуме, Израел ће аутоматски признавати да му поменуте територије не припадају.

Неки експерти сматрају да нова мера Брисела може да води обустави сваке сарадње између Израела и Европе – то је мишлење, например, директора Института Блиског Истока Евгенија Сатановског.

- Одлука Еврокомисије сведочи да Европљани нису неутрални посредник или оно, што се зове поштени брокери, у преговорима између Израела и представника палестинског нобилитета. Та директива ликвидира израелску сарадњу с Европом, јер, например, Израелске банке, преко којих се одржавају финансијске операције свих израелских грађана или организација, безусловно, имају представништва на тим територијама, о којима је реч.

У међувремену, опозиција у Израелу је поздравила иницијативу ЕУ – противници владе Нетањахуа виде у томе позитиван знак тога да су свет и Европа и даље заинтересовани за решење блискоисточног конфликта.

Ирина Попова,