Време је да се Немачка забрине због сопствене безбедности

19-07-2013 11:03:12 | | Глас Русије, фото: Nikolai Schneider/brunokramm.wordpress.co |


Нови заокрет у предизборној трци за дужност канцелара Немачке представља скандал с прислушкивањем. Посебно незадовољство грађана је изазвало то што је влада земље вероватно одавно знала за праћење. Кандидати за канцеларе су морали хитно да коригују своја предизборна обећања.

У среду је порт-парол владе Немачке Штефен Зајберт (Steffen Seibert) демантовао вести о томе да су немачки чиновници знали да тајне службе САД врше праћење на територији земље, преноси Spiegel. Засад је неизвесно да ли ће званична верзија владе убедити обичне Немце, који су већ у значајној мери забринути за заштиту својих података. Ситуацију је прокоментарисао кандидат за место у бундестагу испред Пиратске странке Бруно Крам:

- Посебно нас је шокирала информација о томе да су одговорни политичари одавно знали за праћење. Има доказа о томе да тајна служба Немачке (BND) често моли за помоћ САД кад се ствари тичу отварања електронске поште. Презумпција невиности, као и слобода дигиталне комуникације, заштићене су чланом 10 нашег Основног закона и грубо су нарушене овим тоталним праћењем.

Иако Ангела Меркел заузима водећу позицију у предизборној трци, то јој не иде лако. Чак је позвала председника САД да одржи говор у центру Берлина у нади да ће освојити додатне поене. Међутим, надахнути говор Барака Обаме о пријатељству и партнерству сад изгледа више него неубедљиво. А Меркел је морала нагло да промени своју позицију у погледу заштите података. Пирати су већ годинама покретали разматрање овог питања. По мишљењу Бруна Крама:

- Госпођа Меркел је приметила негодовање грађана и под хитно је захтевала решавање питања заштите података на нивоу ЕУ иако га је сама дуго времена блокирала. Радује нас што је променила свој став, јер годинама покушавамо да скренемо пажњу на заштиту података у Facebook и другим друштвеним мрежама. Сад је време да се постави питање да ли деловање обавештајне службе за наше друштво, за наш лични живот и нашу слободу представља већу опасност од претње тероризма која нам се намеће. Јер, још увек смо савезници САД у бесмисленим ратовима, на пример у Авганистану. И сад је дошло време кад као нација која је већ учествовала у толиким ратовима напокон треба да напустимо ова места на којима се воде ратови и да се побринемо за личну безбедност наших грађана у својој сопственој земљи.

Док европски политичари покушавају да добију од САД одговоре или макар неко објашњење за оно што се дешава, најватренији спорови се воде управо у Немачкој. Влада земље је подвргнута оштрој критици од стране опозиције, канцелар је морала да промени свој став у погледу овог питања, а у владајућој коалицији никако не могу да разреше дилему шта је важније: безбедност или заштита приватног живота. Пиратска странка предност даје одбрамбеној позицији и у целој Немачкој организује семинаре на којима људи могу да сазнају како да на најбољи начин заштите своје податке, своју електронску пошту и своју преписку.

Кира Калињина,