Banc of America: Руске деонице изузетно привлачне

19-07-2013 11:11:51 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Руско тржиште деоница је данас изузетно привлачно за инвеститоре. То је закључак једне од водећих финансијских компанија света - Banc of America Merrill Lynch – према резултатима последњег анкетирања управника актива. У истраживању је учествовало више од 200 финансиста, под чијим надзором се налазе вредносни папири у износу скоро 650 милијарди долара.

Главно образложење у корист руског тржишта деоница је потцењеност, односно, јефтиноћа вредносних папира. Инвестиције у свету великих финансија се врше полазећи од потенцијала прираштаја вредности, који може да демонстрира неки инструмент за улагања. Осим тога, увереност додају високе цене нафте, које су приметно порасле током неколико последњих недеља. Услед тога је анкетирање Banc of America показало да су деонице руских компанија данас најпопуларније у односу на конкуренте из других земаља у развоју. Управника, који су повећали улагања у Русију, испало је за 50 одсто више од оних, који су та улагања смањивали. Без обзира на то, што је ситуација на финансијским тржиштима и даље немирна, – сви чекају, када ће се америчке новчане власти определити са даљим курсом. Руско тржиште има шта да предложи инвеститорима, - каже заменик директора аналитичког департмана Гаспромбанке Александар Назаров.

- Ове године ми се допадају дивидендне ситуације. Например, бенефициране деонице Сургутнафтогаса, Танафта, Сбербанке. Безусловно, деонице Уракалија су заштитни финасијски инструмент – компанија врши обратне куповине деоница, те плати високе дивиденде. Могуће је да вреди набавити деонице Еон Русија. И Норникел ове године плати високе дивиденде. Могуће је да у металуршком сегменту вреди купити папире ове компаније – она није баш много подложна глобалној негативној конјунктури.

Међу другим интересантним инвестиционим идејама на руском тржишту могу да се издвоје сегменти као што су трговина на мало, – говори професор катедре тржишта ефеката Високе школе економисје Александар Абрамов. И даље су интересантна улагања у најкрупнију компанију земље, - истиче експерт.

- Интересантне су и компаније нафтног сегмента, где се данас врши веома крупна реструктуризација, и ритејла, делимично су копаније банкарског сегмента интересантне за стране инвеститоре. Такође можда и Гаспром, јер су послови у реализацији гаса постаљи бољи.

На позадини раста интересовања према руском тржишту анкетирани инвеститори су иначе обазриви према улагањима у папире компанија из земаља у развоу. Например, од кинеске економије финасисти очекују нагло успоравање на позадини реформи, које се врше у земљи. Данас су те опаске на максималном нивоу током последне 4 године – отприлике две трећине анкетираних чекају нагли пад друге економије света. Није ни чудо, што у тим условима првостепени за инвестиције остају америчко и јапанско тржиште. Сматра се да ће се економије тих земаља стабилно обнављати услед новчаних прилива од стране Централних банки.

Леонид Гурјанов,