Конструктивни и садржајни преговори између Русије и Румуније

20-07-2013 04:07:57 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Оцењујући недавну посету министра иностраних послова Румуније Титуса Корлацеана Москви, директор Четвртог европског департмана Министарства иностраних послова Русије Андреј Маслов је у интервјуу за Глас Русије истакао:

- Шефови спољнополитичких надлештава Русије и Румуније су одржали конструктивне и садржајне преговоре. То је била прва билатерална посета на том нивоу за 4 последње године. Сусрет је потврдио обострано расположење за побољшање и превладавање одређеног застоја који се могао запазити у току последњих година у нашем дијалогу.

Руски дипломата на високој дужности је потврдио да су стране разматрале тему директне испоруке руског гаса Румунији уз заобилажење посредника који данас постоје и решавање проблема на које наилазе руски инвеститори у Румунији:

- У току преговора с руске стране је истакнута потреба за заједничким тражењем решења у погледу низа проблема руских компанија које раде у Румунији: „Виметко-Alro”, „ТМК“, „ЛУКОИЛ“, „Газпром-нефт“.

Што се тиче судбине румунских златних резерви које су се могле наћи у Русији после Првог светског рата, по тврдњи г-дина Маслова,

- Тема такозваног румунског злата се не налази на дневном реду нашег политичког дијалога, она је препуштена научницима-историчарима заједно с другим питањима везаним за нашу заједничку историју. Ради њиховог проучавања је 2004. године основана специјална билатерална друштвена комисија.

Како се у целини могу оценити резултати посете министра иностраних послова Румуније Москви, да ли ће ови преговори постати нова етапа у билатералним односима? По мишљењу Андреја Маслова састанци су безусловно били корисни:

- Задовољни смо резултатима преговора, али је вероватно преурањено тврдити да ће бити започета нека нова фаза. Време ће показати. У сваком случају, посета је ван сваке сумње била корисна, помогла је у јачању конструктивних начела у руско-румунском дијалогу. Рачунамо на то да ће одржани преговори дати енергичан импулс расту обострано корисне сарадње у широком спектру праваца.

Сергеј вељев,


КАТЕГОРИЈЕ