Анхел Гурија о најважнијем проблему на свету

19-07-2013 04:20:32 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


18. и 19. јула у Москви се одржава саветовање министара рада и запошљавања, као и министара финансија Групе двадесет (G20), на којем ОЕСР (OECD) и Међународна организација рада (МОР) представљају ажуриране податке о ситуацији на тржиштима рада ових земаља.

Дан уочи саветовња генерални секретар ОЕСР Анхел Гурија и генерални директор МОР Гај Рајдер су одржали заједничку конференцију за новинаре на којој су презентирали истраживање „Краткорочне перспективе тржишта рада и главни изазови у земљама Групе двадесеторке“. Гај Рајдер, по чијим речима документа МОР и ОЕСР убедљиво доказују да је Русија у праву у одређивању управо ових приоритета, истакао је:

- Кад је руска влада добила улогу председавајуће у G20 одмах је као приоритете Групе двадесеторке дефинисала питања економског раста и запошљавања.

Забрињавајућа ситуација на тржишту рада земаља Двадесеторке још је више заоштрена у току последње године: у половини земаља ове групе порасла је незапосленост. Имајући у виду да практично не долази до економског раста, незапосленост се налази на неприхватљиво високом нивоу, истиче се у реферату.

Само у четири земље Групе (Кини, Индији, Јапану и Кореји) незапосленост није већа од 5%, док у шест земаља овај показатељ износи 7% (Канада, Француска, Италија, Турска, Велика Британија и САД), а у Јужној Африци и Шпанији је премашила 25%. Другим речима, 93 милиона људи у G20 је без посла, што износи више од укупног броја становника Немачке, истакао је руководилац МОР.

Генерални секретар ОЕСР Анхел Гурија је у свом говору скренуо пажњу на следеће:

- Шест година живимо у условима кризе и као што је у годинама послератне историје био најдужи пеиод раста сад се боримо с најдужом кризом. Ствар се још више погоршава тиме што је за шест година свет већ доживео две рецесије. У таквим условима је врло тешко решавати проблеме запошљавања и отварања нових радних места.

Треба створити милионе радних места у земљама G20 како би се достигао ниво пре кризе, што је у постојећим условима врло тешко, истакао је г-дин Гурија, који велике наде полаже у сусрет министара рада и финансија Групе двадесеторке у Москви. Како је изјавио за „Глас Русије“:

- Данас је тема запослености најважнија за цео свет и зато министри финансија приликом усвајања економске политике својих земаља треба да имају у виду како ће она утицати на државну политику по питању запошљавања становништва.Врло је важно што се појавила таква иницијатива – да се министри финансија и министри рада и запошљавања посаде за исти сто и да о свему поразговарају. То ће без сумње омогућити да се добију најбољи резултати.

На последњем самиту земаља Ибероамерике у шпанском Кадису у новембру 2012. године било је много говора о успешном искуству земаља Централне и Јужне Америке у превладавању светске економске кризе и њених последица у поређењу са Западном Европом. Као што је познато у Групу двадесеторке улазе Бразил, Аргентина и Мексико. Анхел Гурија сматра:

- Ради се о две варијанте стеченог искуства које се међусобно веома разликују. Има примера успешног решавања проблема запошљавања, има примера како су на овом фронту поднети велики губици. Ради достављања на суд G20, као што се то обично чини у свим форматима и на све теме, разрадили смо све могуће варијанте развоја ситуације у области запошљавања. По томе је московски сусрет драгоцен: он нам омогућава да разменимо, како примере успешног постизања циљева у области запошљавања, тако и страшне приче из праксе.

ОЕСР је изабрао паролу „Најбоља палитика за најбољи живот“. Да ли се може очекивати да се ова парола оваплоти у неке конкретне одлуке и програме који могу бити усвојени на самиту G20 у Санкт-Петербургу у септембру ове године? По мишљењу Анхела Гурије,

Разуме се, да. Наша намера је да предамо лидерима Двадесеторке нашу посланицу како би је они благословили.

Виктор Сухов,