Друга руска атомска подморница за Индију

20-07-2013 05:31:33 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Генерални директор Санкт-Петербуршког конструкторског бироа за машиноградњу „Малахит“ Владимир Доротејев је изјавио за индијски лист Indian Express да индијска флота проучава могућност набавке од Русије на лизинг још једне атомске вишенаменске подморнице по пројекту 971. Лизинг додатних подморница из Русије омогућиће Индији да смањи заостајање у развоју атомске подводне флоте за Кином.

Тренутно се у саставу индијске флоте налази једна таква подморница, која је Индијцима предата у априлу 2012. године и која је у индијској флоти добила назив „Чакра“. Подморнице по пројекту 971-Б Шчука-Б грађене су у СССР и Русији од 1983. године. Ове моћне атомске подморнице које производе мање буке требало је да парирају америчким подморницама типа Los Angeles. У току производње серије подморнице су више пута модификоване. Походи подморница овог типа у Атлантику и Средоземном мору потврдили су њихову способност да се супротставе најновијим америчким средствима за противподморничку одбрану. Укупно је саграђено 15 подморница ове серије, од којих је последња била „Чакра“.

Тренутно се у Амурском заводу и у Комсомолску на Амуру налази једна незавршена атомска подморница по пројекту 971 „Ирбис“. Њена изградња је започета 1994. године, али је 1996. године обустављена кад је готовост подморнице била 42%, и у потпуности је било готово њено чврсто тело. 2011. је објављено да се завод више неће бавити изградњом атомских подморница. Међутим, у случају да индијска флота буде заинтересована за незавршену подморницу „Ирбис“ ова одлука може бити поново размотрена.

Индија такође има атомску подморницу сопствене производње Arihant, која је уведена у састав флоте 2011. године. Она и даље пролази кроз тестирања великих размера, која су пре свега везана за подешавање ракетног система Sagarika који је на њој уграђен. Подешавање Arihanta које је у току и очекивана изградња подморница ове серије (до 2023. године биће саграђена још 4 брода) доводи до раста потреба индијске стране у погледу обуке кадрова спроводника. Осим тога, руске атомске подморнице по пројекту 971 у многоме превазилазе индијске подморнице по могућностима борбе с подводним циљевима.

Индија је изнајмила „Чакру“ на рок од 10 година за $970 мил. Могуће је да ће вредност лизинга нове подморнице бити већа: она захтева озбиљнију доградњу. Осим тога, руска страна предлаже Индијцима модификацију пројекта уз примену технологија које се користе у атомским подморницама по пројекту 885 „Јасен“. 2008. године руководилац руске Федералне службе за војно-техничку сарадњу Михаил Дмитријев је изјавио да постоји могућност да се Индији на лизинг преда неколико подморница.

Лизинг додатних подморница омогућиће Индији да смањи заостатак у развоју атомске подморничке флоте за Кином. Кина тренутно у саставу флоте им 4 атомске ракетне и пет атомских вишенаменсих подморница сопствене производње. Три атомске подморнице по пројекту 094 и две атомске вишенаменске подморнице по пројекту 093 су релативно нови бродови који се и даље тестирају и код којих се подешавају основни системи. Притом руске подморнице по пројекту 971 превазилазе по могућностима својих система наоружања и скривености све сличне бродове индијске и кинеске производње. Постојање две такве подморнице у саставу индијске флоте омогућиће Индији да учврсти своје војно-поморске позиције у Индијском океану.

Василиј Кашин,