Председник честитао тријумфаторима

20-07-2013 05:48:27 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


19. јула је председник Русије Владимир Путин састао с победницима 27. Светске летње Универзијаде у Казању и честитао им најуспешнији наступ у историјату тог такмичења. Шеф државе је посебно истакао да сјајно достигнуће руске репрезентације резултат напорног рада спортиста, њихових тренера, лекара, који су испољили максималне вољу, вештину и упорство.

Сусрет Владимира Путина и чланова владе с неколико стотина учесника омладинских такмичења у Татарстану је био одржан на подмосковској школској бази за спортске вежбе Новогорск, која је поклонила земљи многе олимпијске шампионе. То је, као и тријумф руских спортиста у Казању, допринело оптимистичком расположењу. Русија се с правом поноси својим достигнућима у спорту, о чему сведочи победа на Универзијади. Она је спремна и даље да брани право на одржавање најпрестижнијих светских такмичења. Довољно је да се каже да је у Казању руска репрезентациа заузела прво тимско место, спортисти су добили 292 медаље, 155 од којих су златне. То је рекордни број победа.

Председник је два пута посетио Казањ у периоду одржавања студентских игара: он је учествовао у њиховом отварању и гледао нека такмичења. У време припреме за Универзијаду је град доживео кардиналне промене: саграђено је било десетине савремених спортских и инфрастуктуралних објеката, модернизовани путиеви, рестаурисани архитектонски споменици. Без преувеличавања се престоница Татарстана показала свету као савремени велеград, који одговара строгим захтевима комфора и безбедности.

Иступајући пред спортистима у Новогорску, Владимир Путин је изјавио да је први пут према Универзијади била испољена пажња не само руских навијача, већ и становника половине света – пренос се вршио у више од 100 држава.

- Први пут у историјату Универзијада у њој је учествовало више од 11 хиљада људи, за 1 хиљаду више него 2011. године у Кини. Очигледно је да популарност студентског спорта расте и даље. Осим тога, први пут је било подељено толико комплета медаља, те је важно да смо у сваком спорту иступили добро или одлично. Наши спортисти су успели да оборе рекорд такмичења у Кини, где су кинески спортисти такође постигли јарку победу.

Вреди да се истакне да су у Међународној федерацији студентског спорта високо оценили ниво припреме и одржавања Универзијаде у Казању. Одушевљене коментаре је добила и руска репрезентација, која има убедљиву победу. За земљу је то од посебног значаја још и зато, што ће многи спортисти учествовати у скорим шампионатима и Олимпијским играма у Социју 2014. године. Вреди да се памти да ће и после одржавања игара становници Казања и његови гости током више година користити нове и реновиране објекте, а то већ спада у социјално-економска питања. Реч је не само о стадионима и спортским комплексима, већ и, например, о новом терминалу казањског аеродрома.

Према речима Владимира Путина, пре 5 година, када је почела припрема за Универзијаду, стратегија владе је била управо таква.

- Јарка спортска будућност чека и сам град Казањ, у којем ће бити одржана крупна међународна такмичења. Реч је о Дворцу водених спортова, где ће 2015. године бити одржан светски шампионат водених спортова. 2018. године ће на стадиону Казањ Арена бити одржане фудбалске утакмице. Управо такав сценарио смо планирали, укључивши се у борбу за право одржавања Унирверзијаде. Током 5 година припрема то је постао општенационални пројекат, у чију реализацију су биле укључене и федералне, и регионалне власти Татарстана. Хтели смо да организујемо најбољи студентски спортски празник у свету. То смо и учинили.

Резултат такмичења сведочи да су се инвестиције у спорт, којима се активно бави држава, уродиле плодом. Русија је данас спремна да се бори за право одржавања зимске Универзијаде у Краснојарску 2019. године. Услед тога у граду може да настане центар зимских спортова светског нивоа. Председник је истакао да такмичења такве врсте нису само спорт сам за себе, већ и могућност развоја читавих региона, као и успостављања међунационалног и међудржавног и дијалога.

Илија Харламов,