Налазите се на страници > Почетна > Блог > Египат и даље ври

Египат и даље ври

22-07-2013 10:14:05 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Протекла недеља није донела мир у Египат. Без обзира на то, што је нова влада, која мора да припреми земљу за парламентарне и председничке изборе, положила заклетву, то није допринело стабилности у Египту. Сукоби присталица и противника свргнутог председника Мурсија се настављају.

Саопштења о погибији људи услед уличних сукоба у различитим градовима Египта стижу сваки дан. Данас муслимани имају свети месец Рамадан, али сваки дан десетине хиљада људи излази на улице да би изјавили о свом грађанском ставу. Неки се радују у вези са променама, други траже да се врати Мухамед Мурси. Када долази до сукоба, меша се армија. За сада није дошло до крупних крвопролића. Иначе страсти нису више тако бурне, као што је било пре две године, када је био свргнут Хосни Мубарак. Међутим, стране нису спремне за помирење, мада је очигледно да је присталица Мухамеда Мурсија у Енипту очито мање, него оних, који су незадовољни његовом владавином. Ни подршку спољних снага неће добити, - истиче експерт Центра арапских истраживања РАН Борис Долгов.

- Присталице Мурсија, у сваком случају њихови руководиоци, морају да прихвате компромис, јер оних, ко је иступао против Мурсија, има много, те они изражавају мишлење знатног дела, ако не и већине, египатског друштва. То је прво. Друго: у иностранству не сматрају оно, што се десило, војним ударом, мада неке земље – Турска, Катар – иступиле су са таквим изјавама. Међутим, углавном је реаговање доста уздржано – очекивање даљих корака нових власти у Египту.

У уторак – 16. јула у Египту је положила заклетву нова влада, која се састоји од економиста и технократа, либерала, хришћана, жена. Нема само исламиста. Они су одбили да признају нове власти законитим. Није ствар у Мурсију, већ у томе, што на такав начин демократија у Египту не може да буде обновљена, - истакао је у интервјуу Гласу Русије представник прикључене покрету Браћа-муслимани Партије слободе и праведности Мохамед Суден.

- Постоји много путева решења. Треба почети од уставног процеса, а не војног удара. У нашем уставу је предвиђена могућност одржавања референдума у вези са ванредним изборима председника. Можемо да формирамо комитет за уношење амандмана у устав. Међутим, тај комитет мора да буде изабран или усклађен са свим странкама египатског народа, исламистима, либералима. Армија данас унајмљује посебне људе, и то не из свих слојева египатског друштва, који желе да створе нови устав без пристанка читавог становништва Египта.

Изласком из такве ситуације би могли да буду нови избори, који се очекују почетком идуће године. Ако они буду одржани уз уважавање свих законодавних формалности, нико неће моћи да укорава нове власти за нелегитимност. Зато исламисти, који себе сматрају носиоцима интереса знатног дела египатског друштва, морају да учествују у изборној кампањи. За сада онит имају такву шансу.

Наталија Коваљенко,