Прва фаза испитивања модернизованог хеликоптера Ка-27

22-07-2013 10:21:59 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ратна морнарица Русије и компанија „Вертолеты России“ („Хеликоптери Русије“) завршили су прву фазу испитивања хеликоптера Ка-27М. То је радикално обновљена варијанта противподморничког хеликоптера Ка-27 (према натовској класификацији – Helix).

Нови хеликоптер може изазвати интересовање Кине, која у последње време забрињава јачање подводне флоте држава Азијско-пацифичке регије. Одбрана од подморница је хронична слаба тачка кинеске морнарице. Главна особина новог хеликоптера је његова опремљеност новом радиолокационом станицом са активно фазираном антенском решетком. . Такве станице су последња реч технике у развоју радарске технике и састоји се од великог броја малогабаритних модула, који емитују и примају радиосигнале. Због велике потрошње снаге, производња ових станица за хеликоптере била је значајан проблем, који је сада решен.

Ка-27М са новом станицом у стању је да на значајној удаљености открије мале објекте, на пример перископе и друге истурене уређаје подморнице, која се налази испод површине воде. У исто време радарска станица омогућава праћење десетак таквих објеката. Осим тога хеликоптер има цео низ других система за откривање подморница, међу којима станицу радиотехничког извиђања, акустичку станицу, магнетометарску станицу. Сада су они уједињени у единствену мрежу, и посада има могућност да ради са добијеним подацима на мултифункционалним дисплејима.

Хеликоптер има могућност да ефикасно открије подморнице на дубинама до 500 метара, да примењује своје наоружање (торпеде и дубинске бомбе), или да преноси податке о локацији циљева на борбени брод.

Реализација програма Ка-27М отвара пут модернизацији десетина хеликоптера Ка-28 (извозна варијанта Ка-27), који су испоручени у иностранство. Велики је купац ових хеликоптера – Кина, која их је набавила 2000-тих година.

Кина у задње време са забринутошћу прати јачање подморничке флоте држава Азијско-пацифичке регије. То се сада дешава у Јапану, Јужној Кореји, Вијетнаму, Индонезији, Сингапуру и другим земљама. Посебно је актуелан задатак јачања противподморничке одбране у Јужнокинеском мору, где је НР Кина изградила стратешки важну базу за своје атомске подморнице.

Кина изражава опаске, да ће земље Југоисточне Азије искористити јачање својих ратних морнарица да би пореметили функционисање стратешки значајних морских путева кроз Јужнокинеско море. Овим путевима Кина добија знатан део енергената и неке друге сировине. Куповина хеликоптера са моћном модерном опремом омогућава да се у кратко време знатно учврсти кинеска противподморничка одбрана и да се бродови кинеске ратне морнарице далеко мирније осећају у Јужнокинеском мору. Други купци Ка-27 били би Индија и Вијетнам, који такође сада могу бити заинтересовани у њиховој модернизацији.

Василиј Кашин,