Универзијада у Казању оцењена одлично

22-07-2013 11:09:23 | | Глас Русије, фото: Вести.ру/ vostok.rs |


Светске летње студентске игре, одржане у Казању од 6. до 17 јула, оцењене су са одлично. Руска репрезентациа је заузела прво тимско место, спортисти су добили 292 медаље, 155 од којих су златне. Представници Међународне федерације студентског спорта (FISU) истакли су високи ниво организације и одржавања игара и признали казањску Универзијаду најбољом у историји.

Универзијада-2013 у Казању је постала највећа у историји студентског спорта. У њој је учествовало више од 11 хиљада спортиста из 162 земље. Такмичења је оцењивало скоро 3 хиљаде судија. 1,5 новинара је пажљиво пратило такмичења. Гостима и учесницима игара је помагало 20 хиљада волонтера. Осим тога, први пут је подељен 351 комплет медаља у 27 спортова.

Хтели смо да организујемо најбољи студентски спортски празник у свету. То смо и учинили, - истакао је председник Русије Владимир Путин. Приликом сусрета с шампионима и победницима Универзијаде шеф државе је подсетио да су игре у Казању отвориле плејаду крупних спортских такмичења, која ће бити одржана наредних година у Русији.

- Јарка спортска будућност чека и сам Казањ. На аренама, где сте наступали, ускоро ће бити одржана крупна међународна такмичења. Реч је пре свега о Дворцу водених спортова и о стадиону Казањ-Арена, где ће 2015. године бити одржан светски шампионат из водених спортова. Осим тога, 2017. године ће Казањ-Арена постати место одржавања утакмица Купа конфедерације, 2018. године ће на стадиону Казањ-Арена бити одржане фудбалске утакмице светског шампионата.

Управо такав сценарио смо планирали, ступајући у борбу за право одржавања Универзијаде управо у Казању.

Представници FISU су високо оценили организацију игара: систем безбедности, транспортну инфраструктуру, рад волонтера и савремене спортске објекте. Посебну похвалу је заслужило Село Универзијаде, где су били смештени спортисти и тренери, испричао је председник Руског спортског студентског савеза, први потпредседник FISU Олег Матицин.

- Ниво смештаја и исхране су често упоређивали с олимпијским стандардима. Чини ми се да је ту био створен апсолутно нови стандард комфорног живота. Светска заједница је, природно, позитивно оценила искуство у Казању и демонстрирала позитиван однос према променама, које се током последњих година дешавају у нашој земљи. Између осталих, организације крупних међународних спортских пројеката.

Казањска Универзијада је успоставила још један рекорд. Први пут су студентска такмичења била емитована у 110 земаља. Игре су пратили милиони гледалаца. Трибуне стадиона су такође биле попуњене. Укупно је продато скоро 300 хиљада улазница, - испричао је потпредседник дирекције Универзијаде Казањ-2013 Азат Кадиров.

- Нас као организаторе је веома изненадила и обрадовала висока активност гледалаца и навијача на трибинама. Они су искрено подржавали спортисте, нарочито репрезентацију Русије. Свако је пружио део свога срца том спортском празнику, свако подржавао спортисте. Сви спортисти, не само руски, већ и из других земаља, срдачно се сећају топлу атмосферу на трибинама, они су се захвалили навијачима, те остали под веома повољним утиском. Јужнокорејски Кванџу, где ће бити одржана 2015. године следећа Универзијада, трудиће се да премаши Универзијау у Казању. За Русију су следећа озбиљна такмичења зимска Олимпијада 2014. у Сочију кроз нешто више од 6 месеци.

Светлана Калмикова,