Русијa има добру војну сарадњу са Мјанмаром

23-07-2013 08:54:39 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Војни контакти између Русије и Мијанмара, настављају да се убрзано развијају, упркос нормализацији односа између Мјанмара и САД. Одржавајући пријатељске везе са Кином, Мијанмар би желео да има потпуну слободу деловања и сарадњу са другим земљама, укључујући и Русију.

У марту ове године, руски министар одбране Сергеј Шојгу налазио се у званичној посети Мјанмару. То је била прва посета једног руског и министра одбране тој земљи за 50 година. Прошлог месеца, у узвратној посети Москви је био начелник војске Републике Мијанмара, виши генерал Мин Аугунг Хлајн. Током последњих сусрета, стране су саопштиле о "активацији руско-мјанмарских односа на војном плану."

Мијанмар - сиромашна земља са релативно малим војним буџетом. Међутим, она је већ купила значајну количину руског оружја, укључујући и ловце МиГ-29, транспортне хеликоптере Ми-17 и Ми-24 и системе противваздушне одбране "Печора-2М". На руским војним универзитетима је уписано више од 150 студената из Мјанмара.

Војна и војно-техничка сарадња - најважнији аспекти односа Русије и Мијанмара. Руско присуство у привреди Мијанмара је занемарљиво: промет од само 150 милиона долара на годишњем нивоу, док обим размене Мјанмара са Кином прелази 4 милијарде долара. На Кину, такође, отпада 35% свих страних директних инвестиција у земљи, што код локалног руководства повећава страх, поводом доминације Кине у привреди. У исто време, Кина је дуго била кључни политички партнер Мјанмара, који се налазио у међународној изолацији и био под великим притиском Запада.

У низу случајева, као при закључивању уговора за набавку МиГ-29 у 2009, Мијанмар је показивао веће интересовање за куповину руског наоружања, од оружја других земаља. Можда је предност Русије њена географска удаљеност индиректно присуство у региону. Куповина руског оружја није повезана ни са каквим ризиком за Мијанмар и нема опасности од повећања политичке зависности од велике силе.

У међувремену, одржавајући пријатељске односе са Кином, Мјанмар би желео да има пуну слободу у односима са другим државама. Кина је и даље најважнији партнер у војно-техничкој сфери, али Мјанмар тежи да раст кинеског удела на свом војном тржишту стави у одређене границе.

Тренутно, Кина има посебно важну улогу у развоју поморских снага Мјанмара. На пример, у марту 2012, Кина је предала Мјанмару две старе фрегате 053Н1 из састава своје флоте. Нова фрегата, коју Мијанмар гради за своју флоту - Kyan-Sit-Thar, прави се уз кинеску помоћ, и, вероватно, на основу кинеског пројекта 054А. У исто време, Мијанмар намерава да на њој широко искористи оружје и електронске системе других земаља. Претпоставља се, да ће се на броду наћи и руске против-бродске ракете Х-35, као и радари и друга електроника индијске компаније Bharat Electronics. Можда ће сарадња Мјанмара и Русије, у области поморског наоружања, добити нови подстицај за време посете земљи бродова руске морнарице крајем 2013.

Русија тежи да оснажи глобално присуство своје флоте. Коришћење лука Мјанмара, може бити корисно за руске бродове у Индијском океану. Мјанмар настоји да развије сопствену производну базу војне индустрије, што може бити подржано од стране Русије. Мјанмару би, између осталог, могли бити предложени надводни ратни бродови, разних врста, као и разни одбрамбени системи.

Василиј Кашин,