Лавров: власт и опозиција у Сирији морали би заједно против терориста

23-07-2013 09:07:24 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |

Тешко је претпоставити какава би била судбина сиријског народа да нема помоћи Русије


Питање омогућавања кредита Сирији може бити решено до краја године, изјавио је за „Глас Русије“ заменик премијера државе Кадри Џамил. У понедељак он се сусрео са шефом руског МСП-а Сергејем Лавровим.

Једна од главних тема преговора била је припрема за предстојећу међународну конференцију о Сирији „Женева 2“. Према речима Лаврова, управо конференција је сада основа за тражење политичког регулисања конфликта. Алтернатива политичком решењу не постоји.

Сусрет Џамила и Лаврова је трајао један сат. Све време је не улазу на Смоленски трг дежурало неколико десетина новинара. Кадри Џамил је допутовао у Москву како би обавио преговоре око кредита, који је Москва спремна да пружи Дамаску. Џамил није желео да коментарише појединости након сусрета, већ је за медије изјавио:

- У овом тренутку активно се ради на слабљењу економксе ситуацији у Сирији. Главну одговорност данас носи Запад, који је и главни кривац за сва страдања Сиријаца. Тешко је претпоставити какава би била судбина сиријског народа, да нема помоћи оних пријатељских држава, каква је између осталог и Русија.

Осим економске помоћи, Џамил и Лавров су говорили и о политичком аспекту регулисања кризе у Сирији:

- Ми смо сагласни да је јединствени излаз из кризе- политички. Ситуација је тешка, али није нерешива, ако се будемо придржавали политичког решења. Нема другог пута. Зато међунродна конференција јесте једини излаз из кризе у Сирији. И влада и унутрашња патриотска опозиција виде то као решење. Потешкоћа која остаје, то је позиција спољне опозиције, која већ поставља услове како би конференција била неуспешна.

Осим унутрашњих, постоје и спољне снаге, које ометају брже организовање конференције, подвукао је Џамил. Пре свега, то су државе које су против учешћа Ирана на конференцији Женева 2. Данас је и министар иностраних послова РФ, Сергеј Лавров говорио о томе да су власти Сирије спремне за дијалог и компромоис:

- Му покушавамо да убедимо све у неопходност усвајања руско-америчке иницијативе о сазивању међународне конференције о Сирији, без постављања било каквих предуслова. Нажалост, за разлику од владе Сирије, значајни део опозиције, укључујући и Националну коалицију, не показује спремност за то. Знамо да је ваша влада отворена за дијалог са опозиционим снагама. Позивам вас да учините напоре, како ни једна група не би остала ван оквира конференције за коју се надам да ће убрзо бити одражана.

Женева 2 би морала да буде платформа за изналањеже конкретних мера које би довеле до краја крвипролића у Сирији, подвукао је руски министар. За ово би и власт и опозиција у Сирији морали да се уједине противе заједничког непријатеља:

- Хтео бих да скренем вашу пажњу на декларацију Групе 8, где се, што се тиче Сирије, позивају и влада и опозиционе снаге да уједине напоре, како би терористи и екстремисти били протерани. Сматрам, да овај задатак мора постати једна од полазних тачака ка сазивању конференције. Али, разуме се, требало би обавезно разрадити мере, које би омогућиле да се реализују све одредбе из Женевског коминикеа, без изузетака.

После преговора сиријском вице премијеру, новинари су задали, по обичају, питања о ракетним системима С300. Кадри Џамил је одговорио да то питање није било разматрано током састанка са Лавровим, али да се сви остали уговори између Русије и Сирије, као и до сада испуњавају.

Полина Черница,