Адвокат Садама Хусеина: његова деца су умрла као хероји

23-07-2013 09:12:12 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Пре десет година, 22. јула 2003, у ирачком граду Мосулу, после вишечасовне размене ватре амерички специјалци су убили два сина Садама Хусеина, Удеја и Кусеја, као и 14-годишњег сина Кусеја - Мустафу.

О тој "америчкој операцији", за "Глас Русије" говори лични адвокат бившег ирачког председника Садама Хусеина, Ахмад Ал-Наџави, који живи у Јордану:

Као данас коментаришете убиство деце Садама Хусеина? Зашто су америчке трупе уложиле толико труда да их убију?

- За Американце, убиство породице Хусеина је било питање части. Удеј и Кусеј су одбили да издају земљу. Они су показали пример јунаштва, које је било потребно народу Ирака. Поред тога, америчка администрација није желела да за време окупације ирачке земље на слободу остане било ко од владајуће породице. Верујем да су деца Хусеина, као и њихов отац, умрли као хероји, јер су убијени у одбрани. Они су били праве патриоте, чиме их је научио њихов отац.

Било је извештаја да су браћу издали припадници Републиканске гарде Ирака, који су открили њихово склониште.

- О томе има много теорија и спекулација. Према нашим подацима, издао их је неко близак владајућој породици.

Пре 10 година је изашла књига, "Садам није погубљен", где су биле фотографије убијеног Удеја, одмах после тог догађаја и кроз неколико дана. Фотографије тела се разликују једне од других. Шта ви кажете о томе?

- Могу да претпоставим да су у почетку Американци објавили лажне фотографије, као да су деца Хусеина убијена, ради моралног притиска на Ирачане. А онда, када су браћу Хусеин заиста убили, објавили су оригиналне фотографије. Они су водили активни информациони рат, како би дискредитовали Садама Хусеина. На телевизији су га приказивали као примитивног човека са дугом брадом, који се наводно скривао у подземним пећинама. Они су мислили да, ако погубе Садама Хусеина, тиме ће уништити сећање на њега. Али, он је до краја живота храбро гледао у очи и представницима америчке администрације и судијама и егзекуторима. Када је џелат ставио омчу око врата Садаму, он није ни на тренутак помислио да спусти очи. Тиме је показао своју племенитост.

Како оцењујете тренутну ситуацију у Ираку?

- Сада је Ирак бојно поље различитих група које се боре једни против других и деле земљу великог ирачког народа. Али наш народ већ десет година предводи Изат Ибрахим ад-Дури (вођа партије "Бас" у Ираку) и води рат за повратак Ирака. Надам се да ће успети.

Фахим Ал Сурани,


КАТЕГОРИЈЕ