Палестинско питање: Тел-Авиву се исплати статус-кво

25-07-2013 10:32:13 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Израелски медији су саопштили о новим уступцима, на које би могао да пристане Тел-Авив ради обнављања мировних преговора с Палестинцима, прекинутих 2010. године. О пристанку страна да се врате дијалогу саопштио је прошлог петка државни секретар САД Џон Кери.

Према саоштењу штампе, Израелци се уздржавају од објављивања нових тендера за изградњу јеврејских насеља на Западној обали. Такође они могу да ослободе око 80 палестинских радикала, који су се нашли у затвору пре Ословских договора из 1993. године. Подсетимо, ни званичних изјава, ни одлука владе о томе за сада нема. У међувремену медији саопштавају и о другим иницијативама, например, намерама да се Палестинцима сагради фабрика калијумових гнојива, као и аеродром у Јерихону, који би постао у перспективи један од транспортних чворова независне палестинске економије. Данас на Западногј обали нема цивилних аеродрома (наближи је Бен-Гурион у Тел-Авиву).

Тешко да ће економске повластице бити толико привлачне да би утицале на став Палестинаца, - уверена је водећи научник Института оријенталистике РАН Татјана Носенко.

- Економски предлози се уклапају у некада проглашен од стране премијера Бењамина Нетањахуа план развоја палестинских територија да би инсистирали на стварању предуслова за државну изградњу код Палестинаца. Велико је питање да ли се ти планови могу да се реализују. Таквих предлога је током последње деценије било много, реализован је само један део.

Други експерт назива све предлоге Израела секундарним. Све зависи од кључних момената: границе, безбедност, водени ресурси и статус Јерусалима. Палестинце пре свега интересује колико ће земље они добити. Ако им не буде одговарало оно, што предлаже Нетањаху, о миру неће бити ни говора. Премијер се базира на десничарским снагама. Између осталих, на досељеницима, размишља доцент катедре оријенталистике МГИМО Николај Сурков.

- Нетањаху жели да предложи резултате преговора за свенародни референдум. Такав прилаз осуђује било који мировни споразум на пропаст: у израелском друштву доминирају десничарски погледи и строгост према Палестинцима. Ако споразум буде обухватио велике уступке, он неће бити прихваћен на референдуму.

Према листу The Wall Street Journal, Џон Кери је дао Палестинцима писмене гаранције да ће се дијалог градити на принципу граница 1967. године. Међутим, Бела кућа не може да гарантује у име Израела. Како пише The New York Times, за сада нема знака да ће линије 1967/ године постати основа за почетак преговора.

Недавно је било објављено да посета Вашингтону главног израелског преговарача Ципи Ливни и њеног палестинског колеге Саиба Ереката ове недеље неће бити одржана. Ливни и Ерекат су морали да ускладе време и дневни ред предстојећих сусрета, које cе претпостављало почети у проширеном саставу кроз неколико недеља.

Борис Павлишчев,