Бугарска – на таласу протеста

25-07-2013 10:39:42 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Велика политичка криза захватила је Бугарску- читаве ноћи парламент је био под опсадом: блокирали су га демонстранти који су тражили оставке министара. Тек пред јутро полиција је успела да разбије барикаде и ослободи посланике.Током немира, пострадало је десетак људи.

Већ готово пола године Бугарску потреса један за другим политички скандал. У фебруару су се грађани ове државе, након бројних протеста изборили за оставку премијера Бојка Борисова и распуштање кабинета. Тада је повод било поскупљење енергената. Требало би поменути да је шеф владе не много пре тога, у име државе одустао од учешћа у два велика енергетска пројекта са Русијом, који су могли да омогуће солдне приливе у буџет и пристојне цене енергената. Ради се о нафтоводу „Бургас- Александропулос“ и изградњи атомске централе Белене. По мишљењу Запада, реализација пројеката суштински би појачала зависност Софије од Москве. Јасно је све- ипак је Бугарска је чланица НАТО.

Играјући како свирају стратези са Запада, Борисов није ни сањао да отвара Пандорину кутију. У земљи где су приходи прилично ниски, питање цене енергената је критички важно. Нова влада није успела да изађе на крај са овим проблемом. Шта више, становништво је стекло такав утисак да је власт потпуно корумпирана и да није у стању да се бори против сиромаштва.

Талас протеста стиже до мањих градова. У протестима учествују стотине хиљада људи. Демонстранти скандирају „мафија“ имајући у виду власт и траже укидање „плутократског модела власти“. Формални повод за почетак протесних акција је било именовање медијског магната Дељана Пеевског на место руководиоца државне службе безбедности. Он је изјавио да је спреман да да оставку, али овим се случај није завршио. Може се уочити да демонстранти не желе смену власти на силу. На улицама се може приметити да народ води рачуна о понашању појединаца на улици, не дозвољавајући да дође до било какве провокације. Ипак, блокада парламента се не може сврстати под „мирни протест“.

Свој став у вези са актуелном кризом, са „Гласом Русије“ је поделио бугарски публициста Анжел Вагенштајн:

- Да би се ситуација нормализовала, морају се уважити резултати избора. То је кључна тачка сваке демократије. А избори су били демократски. Уставни суд је потпуно демантовао провокативне жеље неколицине политичара да се парламент распусти јер је неправедно изабран. Овакве захтеве упућују они који су недавно остали без власти.

Посредна потврда да се ради о реваншу старе екипе, може да буде и изјава бившег премијера и лидера партије ГЕРБ Бојка Борисова о неопходности неодложне оставке садашњег премијера Пламена Орешарског. Партија Борисова је ипак изборила неколико места у парламенту на превременим парламентарним изборима 12.маја. И делује да је сада, бивши премијер, решен да врати своју фотељу, иако је још недавно изјављивао да нема довољну подршку грађана.

Илија Харламов,