Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Свијет > Камчатка у пепелу

Камчатка у пепелу

25-07-2013 09:12:30 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


На Камчатки су се опет активирали вулкани. Овај пут Кизимен и Шивелуч. Они су добили један од најопаснијих кодова – наранџасти. Висина стуба гаса и пепела достиже око 6 километара. То је директна претња за авијацију: ситне честице вулканског пепела, када доспеју у механизме хеликоптера и авиона, могу да постану узрок несреће.

Камчатка је један од најлепших делова Русије, где, како пише у туристичким проспектима, може да се осети колосална енергија из Земљине утробе. Сада се та енергија може не само осетити, него и видети, па чак и опипати. Међутим, то може задивити само туристе, јер је локално становништво већ навикло на ове природне појаве. На Камчатки је увек активно неколико вулкана, каже виши научни сарадник Института за вулканологију и сеизмологију одељења РАН за Далеки исток Татјана Чурикова:

- Вулкан Шивелуч је активан све време. Његова велика и моћна ерупција је била 1964. године. Али, без обзира на то, он је активан бар једном у годину-две. И стубови од 6-8 километара су нормална појава за овај вулкан. Вулкан Кизимен је ћутао стотинама година и почео је са ерупцијама 2009. године и то траје до данас. Оба вулкана су андезитни са вискозном лавом. За њих су карактеристичне експлозивне ерупције. И управо због тога, они избацују високе стубове гаса и пепела у атмосферу.

Сада се пепео од вулкана разноси у пречнику до хиљаду километара, али то није та концентрација која може озбиљно да угрози авионе и насеља, каже Татјана Чурикова. Међутим, то не значи да се ситуација никада неће променити:

- Ако се десило моћно избацивање пепела у атмосферу, онда је, највероватније, избачена и енергија. Зато ће ерупција вулкана бити мирна. Али, не искључујемо могућност да за неколико месеци он добије црвени, највиши степен опасности.

Међутим, не треба смишљати глобалне хипотезе о скором ширењу Земљине коре у вези са ерупцијама вулкана на Камчатки, сматра Татјана Чурикова. Статистика ерупција вулкана у свету, током многих векова, се практично не мења.

Светлана Андрејева,