Светлана Ходченкова «мутирала» ради Холивуда

25-07-2013 03:54:02 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Русији се демонстрира амерички фантастични филм у формату 3D Куна златица. За домаће гледаоце је главна интрига, без сумње, у томе, што једну од главних улога тумачи популарна руска глумица Светлана Ходченкова.

Плавокоса лепотица Светлана Ходченкова се асоцира код руских гледалаца пре свега са лирском племенитом херојином, узором руске жене. Таква је она била у свом дебију – филму Станислава Говорухина Благословите жену. Тешко је било замислити ту лепотицу у улози Гује – лепотице-мутанта дугачког раздвојеног језика, који точи смртоносни отров. То се десило у једном делу америчког блокбастера о људима-икс. Хемичар, нигилиста, капиталиста, мутант - тако је представила своју нову јунакињу Ходченкова. У интервјуу Гласу Русије глумица овако коментарише своју улогу.

- То је био поклон судбине за мене као глумицу да тумачим такву улогу. Поштено говорећи, заћуђена сам због таквог избора редитеља. То је моја прва улога са лицем таквог карактера, било је занимљиво: хоћу ли успети? То је био изазов за мене.

Сада ће Светлану сазнати у читавом свету, јер серија о суперхеројима – људима-икс, која прелазе на екран из стрипова и анимационих филмова, традиционално обара све рекорде. Например, претходни филм тог циклуса – Људи Икс. Почетак. Куна златица при буџету 150 милиона долара донео је ствараоцима 457 милиона. Куна златица. Бесмртни је 6. филм о херојима-мутантима и Куни златици. Легендарно лице с канџама од измишљене супстанце адамантија – стогодишњи мутант, који је бесмртан, иде на пут у савремени Јапан и нађе се у свету јакудза и самураја. Куну златицу неизмено тумачи аустралијски глумац Хју Џекман. Међутим, данас је он одлучио да буде продуцент тог пројекта и учини сложенијим лик хероја. Довео га је у стање унутрашег конфликта, мучне борбе против фантома из прошлости и болног тражења смисла у бесмртном животу. Таква је била замисао. Хоће ли то видети гледаоци за бескрајним потерама, крвавим окршајима и осталим жанровским пријемима таквог филма? Због обиља специјалних ефеката и баталних сцена Светлани Ходченковој није било лако приликом снимања. Некако другачије сам се навикла да припремам за улогу, – рекла је глумица Гласу Русије.

- Тако ми се дешава да сваке године морам да се обратим или књигама, или класичним филмовима. Свако снимање је као прво. С овим филмом је било исто. Не могу да признам да сам пливала као риба у води, јер то ипак није наша историја. Нисмо стасали на томе - за нас је то нека друга синематика. Међутим, било је занимљиво да учествујем у свему томе. Тамо је једно 70 одсто специјаних ефеката. То је друго искуство.

Некада је на провокативно питање да ли је глумица спремна да ради улоге одустане од своје раскошне косе, Светлана је поштено одговарала: тешко да ће се наћи толико интенресантан материјал, ради којег би она пристати на такву жртву. Међутим, савремени технолози могу све: у Куни златици руска лепотица се може видети чак ћелава. О раду са суперзвездом Хју Џекманом Светлана Ходченкова каже: Сама сам себи завидела! Према њеним речима, глумац је помагао, нарочито када је реч била о техничким нијансама, као и језичким. Објашњавао је, показивао и иначе подржавао. Дакле, немој да тугујеш, све ће успети. После завршетка снимања Хју Џекман је сакупио читаву групу да би се свима захвалио и… певао с њима караоке. Светлана Ходченкова је задивила холивудске мајсторе својим изврсним гласом.

Карина Ивашко,