Русија и Кина: мировна мисија-2013

26-07-2013 10:40:16 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Војна лица Русије и Кине направила су план за заједничку антитерористичку вежбу „Мировна мисија“. Она ће бити одржана од 27. јула до 15. августа на полигонима Централног војног округа Русије. У штаб ће ући 60 руских и кинеских официра. Командно-штабска обука ће бити завршена копненом операцијом у којој ће учествовати преко 1500 војника. Њихова дејства на одбијању терористичког напада подржаће заједничка ваздухопловна групација.

Вежба „Мировна мисија“ се одржава од 2003. године. Ове године је руско-кинеска обука везана за увежбавање тактике осујећивања терористичке претње временски најдужа: 20 дана. Маневри се одржавају по први пут после велике руско-кинеске поморске вежбе која је завршена 9. јула у подручју Владивостока.

„Мировна мисија“ јача улогу Русије као велике војне велесиле, убеђен је генерал-мајор у пензији, стручњак ИМЕМО РАН Владимир Дворкин:

- С геополитичке тачке гледишта важно је то што Русија спроводи међународну војну вежбу. Тако она прилагођава своју војску заједничким дејствима с оружаним снагама других земаља. Наравно, маневри показују јачање наших веза с источним суседом. Кина претендује на прво-друго место у свету с тачке гледишта глобалне економске, финансијске, а између осталог и војне моћи. Војна вежба се одвија под знаком антитерористичких активности, али њене размере битно превазилазе снаге које су потребне за борбу против терориста.

Обука „Мировна мисија“ стално изазива повишено интересовање стручњака САД и на Западу уопште. Потпредседник Академије за геополитичке проблеме Константин Сивков је на следећи начин објаснио повећано интересовање за руско-кинеску вежбу на Западу:

- То је природно и логично. Забринути су због формирања руско-кинеске алијансе. До сад је она била чисто економска, а сад постаје војно-политичка. С једне стране, руска висока технологија у авијацији и бродоградњи, ракетно оружје, руски нуклеарни потенцијал, руски ресурси. С друге стране, марљивост, велики број становника, упорност и демографска експанзија Кине. То је чудовишна снага. И природно, Запад је веома забринут због овог вектора развоја руско-кинеских односа. То у принципу представља претњу по доминацију Запада у свету као такву.

Да ли се у овом случају ради о војном савезу? Константин Сивков сматра да алијанса може да се претвори у било шта. Све зависи од геополитичке ситуације у свету. Не користећи термин „савез“ стручњак ипак није искључио могућност стварања војно-политичког блока Москве и Пекинга у будућности.

С тим се не слаже стручњак Института за Далеки исток РАН Павел Каменов. По његовом мишљењу, сви разговори о могућности руско-кинеског војног савеза се на Западу воде искључиво како би се развијала тема „кинеске претње“:

- Не постоји војни савез између Русије и Кине, о томе никад није било говора. Свака земља је апсолутно самостална у спровођењу своје војне политике, између осталог, и у борби против тероризма. Друга је ствар што ће Москва и Пекинг ускладити своје активности. Међутим, обавезног, чврстог војног савеза нема. И нико не показује намеру да га створи.

Обука „Мировна мисија“ ће бити одржана у три фазе. То су: дислокација војске, планирање операције и непосредне заједничке борбене активности. Стране засад нису ништа саопштиле о позивању страних посматрача на маневре.

Владимир Фјодоров,