Руске флоте спремне за параду

28-07-2013 01:39:51 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Последње недеље у јулу у Русији се обележава Дан ратне морнарице. За земљу, чије обале запљускује дванаест мора три океана, то је посебно значајан и омиљен празник. По традицији, у главним местима базирања Тихоокеанске, Северне и Црноморске флоте и Каспијске флотиле, биће одржане параде ратних бродова.

Владивосток. Главна база Тихоокеанске флоте која скоро три века чува источне границе земље. 28. јула ујутру у акваторији Амурског залива биће одржана грандиозна парада. Сви становници града ће се окупити да је виде. А после тога гледаоце очекује позоришна представа. Говори начелник службе за штампу Тихоокеанске флоте, капетан 1. ранга Роман Мартов.

- Биће приказане историјске епизоде везане за настанак и развој флоте, као и за освајање Далеког истока. Такође ће бити хумористичких тачака везаних за културу флоте, а наступиће и ансамбли и колективи Приморске покрајине.

На нелико хиљада километара од далекоисточне обале – у Севастопољском заливу – на линији параде ће се постројити бродови руске Црноморске флоте, која ове године обележава своју 230. годишњицу. У истом строју с њима биће представљене снаге ратне морнарице Украјине, саопштава начелник службе за штампу Црноморске флоте, капетан 1. ранга Вјачеслав Трухачов.

- То је заједнички професионални празник. Он се код нас дели на два велика саставна дела. То је неспоредно сама парада бродова. А затим ће уследити оно што највероватније највише ишчекују гледаоци који се окупљају у Севастопољу на Дан ратне морнарице. То је војно-спортски празник. Отвориће га представник Црноморске флоте – најсавременији ракетни брод на ваздушном лежишту „Бора“, који ће носити заставе Русије и Украјине. Затим ће проћи подморница ратне морнарице Украјине „Запорожје“. Даље ће почети да се одвија само дејство у којем ће бити показане могућности бродова различитих категорија – од борбене примене до спасилачких операција.

Север Русије. Уочи Дана ратне морнарице у Северодвинску у Ахрангелској области почела је изградња подводне крстарице „Новосибирск“. Овај носач ракета ће бити трећи у серији руских атомских подморница нове генерације. А прослава 28. јула ће бити одржана у престоници Северне флоте – Северноморску. Говори начелник службе за штампу Северне флоте, капетан 1. ранга Вадим Серга.

- У Колском заливу је већ формиран строј ратних бродова и подморница, који ће учествовати у морској паради, уприличеној поводом прославе Дана РМ и 80-годишњице Северне флоте. А најпривлачнији призор ће представљати војно-спортски празник. Он ће бити отворен проласком у брзих моторних бродова у поворци. У напад на условног противника изаћи ће велики противподморнички брод „Северноморск“. А с великих десантних бродова биће искрцани учесници у великом морском десанту.

Празник Каспијске флотиле у Астрахању ће бити отворен свечаним постројавањем на тргу Петра I – руског цара по чијем је налогу 1896. године и основана флота ратне морнарице. Своје мајсторство морнари ће показати у делти Волге. На пример, два реморкера за нападање база ће бити „укотвљена“ на води окрећући се за 360 степени уз звуке валцера. Дан ратне морнарице ће се свечано прославити и у другим градовима међу чијим становницима има ветерана морнарице.

Михаил Аристов,