Загревање на Арктику иде на руку руском бизнису

28-07-2013 01:55:28 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски бизнис имаће користи од летњег топљења леда на Арктику, јављају страни медији. Смањење леденог покривача олакшаће компанији „Новатек“ реализацију пројекта за испоруке гаса у Кину. Од овога ће користи имати, по прогнозама експерата и „Лукојл“ и „Норилски никл“.

„Новатек“ у сарадњи са француском компанијом Тотал и кинеском National Petroleum Corporation граде постројење Yamal LNG за производњу и прераду течног природног гаса на централним арктичким обалама Русије. Цена пројекта се процењује на 20 милијарди долара. Аналитичар агенције „Инвест-кафе“ Иван Анашкин сматра, да топљење леда може да помогне смањењу трошкова превоза:

- Заиста, топљење поларног леда може да допринесе руским компанијама у вези са тим, што ће бити смањени тршкови превоза по Северном морском путу. У овом тренутку користе се атомски ледоломци, који буквално спроводе танкере са нафтом и гасом кроз лед. Ако леда буде мање, тада ће и неопходност коришћења атомских ледоломаца бити мања.

Коришћење ледоломаца чини да арктички транзит из Европе у Азију на крају испадне нерентабилан. Осим превоза, климатски фактор игра суштинску улогупри истраживањима налазишта на овом подручју. Топљење леда доприноси и да цена производње и експлоатације свекупно буде нижа на арктичком епиконтиненталном појасу, говори директор Фонда енергетског развоја Сергеј Пикин:

- Климатски фактор има велико значење при производњи и експлоатацији налазишта. Сада је арктички појас сам по себи веома скуп пројекат и његова експлоатација, као она која се обавља у источном Сибиру, сматра се скупом. Зато би фактор топљења леда могао да помогне оним компанијама које се баве експолоатацијом епиконтиненталног појаса, да снизе цене геолошких истраживања и саме експлоатације.

Све водеће руске енергетске компаније се спремају да започу експлоатацију арктичког епиконтиненталног појаса. Највеће изгледе има Источна и Југо-источна Азија да постане тржиште број један за угљоводонике из северних руских налазишта. Сада удео руског извоза гаса на Далеки исток и није тако великии. Овај регион брзо се развија и вероватно ће тако и остати. Зато не само за руске компаније, већ и остале озбиљне светске играче, овај регион спада у нејперспективније тржиште. Овде се већ осећа конкуренција и борба за тржиште, и многе државе које се баве извозом енергената или већ реализују или планирају реализацију многих пројеката који су повезани са испоруком енергената.

Влад Гринкевич,