Нови покушај стварања нискобуџетне авиокомпаније у Русији

28-07-2013 02:00:58 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Oleg Belyakov/cc-by-sa 3 |


Савет директора Аерофлота, највећег авиопревозника у Русији, одлучио је да би у најскорије време требало формирати нискобуџетну авиокомпанију.

Сада је већ извесно, да ће овај нови превозник бити 100% ћерка компанија „Аерофлота“. Почетак радова на стварању бизнс плана,али и самог превозника, планиран је за следећу годину. Прве две године нискобуџетна компанија ће летети само по централној Русији, повезујући веће градове. Касније ће можда бити омогућени летови и на другим релацијама. Како би се минимализовали трошкови, нова авиокомпанија ће имати своју базу на малом подмосковском аеродрому.

Ипак, међу експертима у овој области, нема сагласности у вези са тим да ли је Русији сада неопходан овакав вид авио превоза. Стварање нискобуџетног превозника је чисти трошак, сматра заменик генералног директора Инвестиционе компаније „Регион“ Анатолиј Ходорковски:

- У Русији нема фундаменталних претпоставки за стварање такве структуре. Она је исплатива тамо где постоји велики број летова и путника, и то оних који су спремни да се одрекну многих сервиса током лета, да трпе разне непријатности који су у складу са ниском ценом карте. Уосталом, овакве се компаније базирају на малим аеродромима, далеко од великих хабова.

Домаће нискобуџетне компаније су већ постојале у Русији- Авианова и SkyExpress. Они су летели на популарним релацијама. Москва, Санкт Петербург, Сочи. Обе компаније су имале не више од 10 авиона, и они су превозили око милион и по путника годишње, чиме су ушле у 10 најпопуларнији превозника у земљи. Али, SkyExpress се претворио у обичног превозника, сјединивши се са кубанским авиолинијама. Крајем 2011.године, због губитака, затворила се и Авианова.

„Аерофлот“ нема намеру да понавља грешке претходника и зато тражи да се уведу битне промене у законодавство у вези са авиопревозом. За почетак, траже да се унесу нови амандмани у Ваздушни кодекс. Један од главних претпоставки постојања буџетних авио-превозника јесте и омогућавање постојања неповратних авиокарата, говори Борис Рибак, генерални директор консалтинг компаније „Инфомост“:

- Најјефтиније тарифе, по правилу, неповратне су свуда у свету. Пре неколико година су наши законодавци унели ту нову норму, према којој су авиопревозници дужни да врате новац за авиокарте, без обзира о каквој се тарифи радило. Та се мера сада мора укинути. И то што у Ваздушном кодексу пише да је авиопревозник обавезан да послужи храну- прилично је чудно. Замислите, да у аутобусу очекујемо ручак!?

За стварање нискобуџетне компаније мора се решити још један проблем- недостатак пилота. Ваздушни кодекс брани да се из иностранства увози радна снага за ове позиције. У Русији је дефицит професионалних пилота и ако би се омогућило пилотима из суседних земаља, нпр Украјине или Казахстана, да раде у Русији, делимично би проблем могао бити решен. То би допринело повећању броја летова, што иначе као мера иде на руку нискобуџетним компанијама.

Татјана Голованова,