Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Рукописи не нестају

Рукописи не нестају

28-07-2013 02:32:21 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Федерална служба безбедности РФ је предала руској архивској агенцији рукопис књиге Живот и судбина Василија Гросмана. У току 52 године јединствени документи су се чували у архиву ФСБ.

Роман-еп Живот и судбина, посвећен догађајима Другог светског рата, је огроман књижевни рад Василија Гросмана. О том рату је он знао из свог сопственог искуства. Као војни дописник он је био сведок тих стравичних година, те је без преувеличавања и лажне патетике описао их у својој књизи. Власти су је признале антисовјетском, те је КГБ 1961. године конфисковао све рукописе, скице, концепте. Василиј Гросман је тешко поднео конфискацију свог животног дела. Познато је да је Гросман упутио писмо руководиоцу земље Никити Хрушчову, у којем је писао: ова је књига мени драга као што су оцу драга његова поштена деца. Одузети ми књигу је једнако одузимању оцу његовог детета.

Пре конфискације рукописа је писац предао копију књиге свом пријатељу. Управо на основи те копије је Живот и судбина била први пут објављена у Швајцарској већ после смрти писца, 1980. године, после годину дана у Француској. У Совјетском Савезу је роман био први пут објављен 1988. године, те је имао огроман друштвени одјек. Нови талас интересовања према том роману је настао у 21. веку. У Великој Британији после серије радиоприредбе роман је постао бестселер. Руски редитељ Сергеј Урсуљак је на његовој основи снимио ТВ серију, која је изазвала огромно интересовање гледалаца у Русији и земљама ЗНД, а у САД-ама била номинирана за награду Еми.

Ову књигу знају у читавом свету.

У мају ове године ФСБ-у се обратио Руски државни архив књижевности и уметности са молбом да се пружи могућност упознавања рукописа романа ради припреме зборника докумената Између две ватре. Савез совјетских писаца СССР. Први заменик директора ФСБ Сергеј Смирнов је прецизирао.

- Успели смо да нађемо у архивима више од 11 хиљада листова материјала – рукописних, откуцаних на машини, фотокопираних – романа Живот и судбина, са својеручним кориговањем аутора, скицама и концептима. То ће омогућити стручњацима и рођацима да детаљније упознају начин стваралаштва тог познатог писца - једног од најистакнутијих представника руске културе 20. века.

Руководилац Федералне архивске агенције Андреј Артизов је истакао да предаја рукописа Гросмана није једини случај.

- ФСБ је већ предавала документе државним архивима. Добили смо документе Булгакова, Пастернака, Мајаковског, Ердмана. Сваки од њих је појава руске, совјетске књижевности. Данас у Руском државном архиву књижевности и уметности има скоро 230 јединица личног фонда Василија Гросмана. Свакако, рукопис је озбиљна допуна.

Своју оцену тог догађаја је пружио министар културе РФ Владимир Медински. Желео бих да то не буде последњи акт повратка од стране ФСБ рукописа и књижевних споменика, рекао је он.

- То је необичан роман, који је попут његовог аутора имао посебан живот и судбину. Западни критичари сматрају тај роман Гросмана једним од најистакнутијих дела 20. века, који одражава сложену, херојску и необичну историју читаве генерације. Уверен сам да ће рукопис постати објекат пажљивог проучавања од стране научника, стручњака. књижевника. Сигурно нас чекају и нека открића.

Истраживачи стваралаштва Василија Гросмана ће имати могућност не само да прецизирају текст романа за следеће публикације, већ и прате настанак и еволуцију ауторске замисли током читавог рада на тексту, да нађу неке нове стране личности тог писца.

Наталија Викторова,