Теци песмо на речном таласу

26-07-2013 02:35:32 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/[Filhi][bahthi] photography |


Од класике до рока моћи ће да чују посетиоци Фестивала гитарске музике у старом руском градићу Пљосу, на обалама реке Волге током два дана 26.и 27.јула. Фестивал се одржава први пут и обједињује све стилове који су доступни за извођење на овом и аристократском, али и сасвим обичном инструменту као што је гитара.

Планови организатора су веома амбициозни- да претворе Пљос у главни центар гитарске музике Русије. Они су уверени да обале Волге то омогућавају. Лепота природе инспирише сад као што је некад инспирисала чувене руске сликаре Исака Левитана, Иљу Рјепина, Алексеја Саврасова- хармонично се уклапа у све модернију инфраструктуру града. Не одржава се овде случајно фестивал филма Андреја Тарковског „Огледало“. Због лепоте руских пејзажа и правих руских старина, светске звезде су спремне да обуставе са својим радом и да дођу у руску провинцију.

Први од светски познатих уметника којије дошао на фестивал у Пљосу је чувени композитор, блуз-рок гитариста и певач из Израела Лејзер Лојд. Он свира како на акустичним, тако и на разним електричним гитарама. Са огромним успехом он гостује по читавом свету. У Русију, по први пут, он је дошао на позив колега, али делује да је са публиком добро упознат:

- У Израелу, почео сам да свирам блуз углавном за рускојезичну публику. Иако сам овде први пут, осећам се као да сам се вратио коренима, зато што моја породица јесте родом из Русије. У Израелу ћутимо о томе да тражимо нешто ново у музици, а у Русији се инспирација тражи у страинама, музици прошлих времена. Драго ми је што учествујем да фестивалу који има намеру да обједини све правце гитарске музике.

У Пљосу ће Лејзер Лојд наступити не само на солистичком концеру, већ ће одржати и радионицу у малом позоришту које носи име чувеног Фјодора Шаљапина. Велики руски бас је био очаран природним лепотама овог краја, да је овде изградио летњиковац почетком прошлог века. У његовом дому и позоришту, у току је изложба фотографија „Гитаристи“ и колекција ексклузивних гитара ручне израде.Укупно, на фестивалу ће учествовати више од 20 солиста и оркестара.

Током два дана на обалама Волге, струне класичне гитаре смениће ће блуз соло и моћне електричне гитаре. Овај фестивал је требало да се одржи на падини, ка реци, како би сви заинтересовани могли да бораве у шаторима. Нажалост, ове године организатори нису успели да спроведу у дело своју идеју, која као таква остаје за следећу годину.

Карина Ивашко,