«Левак» стигао на оперску позорницу

27-07-2013 02:38:43 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Санкт-Петербургу се завршава 21. Међународни музички фестивал Звезде белих ноћи. У финалу гледаоце чека важна премијера Маријинског театра. 27. и 28. јула ће тамо представити оперу Левак истакнутог композитора Родиона Шчедрина према истоименој приповетки руског писца-класика Николаја Љескова.

Опера Левак је посвећена чувеном маестру Валерију Гергијеву, она је компонована специјално за недавно отворену нову позорницу Маријинског театра. 26. јула је одржано концертно извођење овог дела. Родион Шчедрин није скривао своју радост.

- Веома сам задовољан. Пре свега, задовољан сам тиме, што смо Гергијев и ја приликом пробе рекли један другом да певачи не осећају отргнуће. Чини ми се да сами ликови, које је створио Љесков, помагали су нам, јер је сваки од њих веома изражајан. Сви - трупа, хор, оркестар и сам маестро Гергијев су изврсно прихватили моје дело- то је апсолутни феномен!

Узгред речено, уобичајено је да се сматра да оперски певачи не воле савремену музику, она им се чини сувише сложеном и непојмљивом. Међутим, судећи по речима извођача главне улоге у тој приредби Андреја Попова, то се не односи на компорзицију Родиона Шчедрина.

- Уметност је увек у авнгарди, зато не могу да кажем, у којој мери она нам одговара. У сваком случају, ово дело је створено да би водило напред, оно пружа неки духовни оријентир.

За Родиона Шчедрина је опера Левак трећа копозиција према делима Николаја Љескова. Композитор је више пута давао изјаву љубави према стваралаштву тог писца. Приповетка Левак је, према мишлењу Шчедрина, једна од главних књига руске књижевности и поучна за Русе прича.

- То је вечна књига док ми - мислим на све ко насељава Русију – постојимо. Чини ми се, она садржи поучну и дубоку тему, која се позива на 10 заповести, које смо заборавили…

Сиже припроветке, као и опере, састоји се од тога да је талентовани руски оружар, звани Левак, превазишао енглеске мајсторе – који су направили буву од челика, а он ју је потковао. Меутим, херој, који је био безбрижан, а није био частољубив, није искористио своју наглу славу. И то, не због тога, што је рано умро, просто није осећао потребу да се кичи својим достигнућима…

Валериј Гергијев као музички руководилац поставке и диригент премјере у Маријинском театру нада се на успех. Размишљајући о шанси на успех, он је истакао:

- Мислим да приредба мора да буде интересантна, јер га спрема исти тим, који је поставио Зачараног путника.

Зачарани путник је још једна опера Родиона Шчедрина, компонована према делу Николаја Љескова. У току 5 година је она на репертоару Маријинског театра. Композитор сматра да је редитељ приредбе Алексеј Степањук тачно погодио мету. Надамо се да ће и Левак стећи дугачак живот на позорници најбољег музичког позоришта Русије.

Олга Бугрова,