Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Музика једра

Музика једра

27-07-2013 02:40:51 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Песме о мору, једрима и морској романтици изводе 27. јула у Санкт-Петербургу. На плажи код Петропавловсе тврђаве ће почети Први Фестивал морске песме Shanty-Peterburg 2013. Он се одржава у оквиру Недеље класичних једрилица. Према традицији, у Северну престоницу Русије ових дана стижу старе једрилице из читавог света.

Ове године У Санкт-Петербургу може да се види невероватно лепа једрилица са три јарбола Куаутемос, која је визит-карта једриличарске флоте Мексика. Представници међународне једриличарске анегције Петербурга Regatta International, чија је специјализација поморске смотре и регате, одлучили су да уприличе том догађају фестивал музике, посвећене мору. Иначе сама идеја припада њеном директору Олегу Пономаренко. Он је испричао Гласу Русије, како је она настала.

- Мој пут ка шанти-фестивалу је био једноставан. 7 година сам пловио на једрилици Мир у својству помоћника капетана, те сам посетио много поморских фестивала, регата, мене је увек занимало стваралаштво шанти, када су морнари певали, а ја сам их одушевљено слушао. Није ми било јасно, зашто у Русији нема ниједан шанти-фестивал? Давно сам сањао о њему. Ове године уз подршку генералног конзулата Велике Британије одржавамо фестивал у Петропавловској тврђави.

У Енглеској је стил шанти доста популаран – његовим оснивачима се сматрају британски морнари. Постоје подаци да су чак стари Египћани имали своје поморске песме. О томе је Гласу Русије испричао арт-директор новог петербуршког фестивала Виктор Ликов.

- Прве песме шанти су певали још у старом Египту. Разумљиво је, када људи у мору у најтежим условима, тешко раде, потребан им је неки одушак. То налази израз у стваралаштву. Процват шантија је епоха клипера, који су превозили чај или памук. Служба је била веома тешка, мада су њихови бродови били врхунац оног, што се стварало у једриличарској флоти. У том периоду је, пре него што ја пара заменила једра, уствари био процват поморске песме, поморске културе.

Свакако, морнари су певали не само о морској романтици, већ и о свом тешком раду. Класична руска шанти је Песма Дубинушка, коју су певали бурлаци. Они су ишли обалом реке узводно, вукући за собом шлеп, те су певали песму, која им је помагала да ублаже тешки рад. Дакле, шанти нису само песме морнара, већ свих оних, чији је рад повезан са бродовима и лукама. На Првом Фестивалу поморских песама биће изведене и такве песме. Организатори имају за циљ да прикажу историјат тог жанра у развоју.

Тим из Новоросијска Требушет-Sailors обнавља класичне песме шанти, те их изводи онако, како су их изводили на једрилицама пре 150 година. Сопствене песме, посвећене поморској тематици, изводе групе из Москве, Воронежа и Санкт-Петербурга. Специјалне програме о далеким пловидбама под једрима припремиле су енглеско-руска група English Elements и питерски тим Markscheider Kunst. Организатори смотре, који ће такође изаћи на позорницу, надају се да ће фестивал имати успех и наставак, јер је Санкт-Петербург поморска престоница Русије. 28. јула ће град увелико славити Дан ратне морнарице Русије.

Карина Ивашко,