Флота као симбол једињења

28-07-2013 05:42:17 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Заједничка парада војних бродова Русије и Украјине била је главни догађај у обележавању Дана Ратне морнарице Русије и Дана морнарице Украјине у Севастопољу. Свечаност је почела подизањем државних и застава ратних морнарица на бродовима у Севастопољском заливу. Професионални празник честитали су морнарима и ветеранима председници двеју држава.

Данашњи празник је од посебног значаја за Русију. Ове године славе јубилеј неколико флота: Балтичка – 310-ту годину, Северна – 80-ту и Црноморска – 225-годишњицу. Према традицији, у основним местима базирања борбених бродова одржавају се поморске војне параде. Тако су се најзапаженија догађања одвијала у Североморску, Балтијску, Владивостоку.

У Севастопољу, главни гости свечаности били су председници Русије и Украјине – Владимир Путин и Виктор Јанукович. Бродови Црноморске флоте и Ратне морнарице Украјине пропловили су јединственим парадним поретком. Већ другу годину редом морнари две земље заједнички обележавају дан својих ратних морнарица. Веома симболично је то констатовао председник Русије Владимир Путин.

- Симболично је да је центар свечаности постао Севастопољ. Управо овде, у Ахтијарском заливу пре 230 година је утемељена база за бродове црноморске ескадре. Данас, на војној паради сви пролазите у општем поретку, изражавајући чврстину и оданост начелима наших предака. Предака, који су вековима живели заједно, радили и бранили општу домовину, направили је снажном, великом и непобедивом.

Бродови Русије и Украјине не учествују само у заједничким парадама, него заједно врше патролу кримских обала. Своју борбену снагу бродови су приказали и грандиозној театрализованој представи. Шоу је укључио епизоде, које су приказивале развој флоте, а такође дејство борбених бродова, морске пешадије, рониоца и десанта.

Украјина и Русија били су и остају стратешки партнери, и заједнички решавају задатке повећања борбене моћи својих морнарица, рекао је на свечаности председник Украјине Виктор Јанукович.

- Ми развијамо партнерске односе, одржавамо заједничке вежбе, измењујемо искуства, заједно обележавамо празнике и заједно поштујемо херојску прошлост. Уверен сам, да наша стратешка сарадња има велику будућност. Модернизација армије и ратне морнарице, изградња нових бродова и развој нових врста наоружања – ове задатке решавају обе наше стране. Убеђен сам да ту постоји огроман потенцијал за сарадњу.

Формирање Руске флоте започело је за време императора Петра I. А обележавање Дана ратне морнарице је почело од 1939. године.

На данашњи дан у саставу Ратне морнарице Русије налази се Северна, Тихоокеанска, Балтичка и Црноморска флота, као и Каспијска флотиља. Оне обухватају око 200 бродова, чамаца и 68 подморница. Према државном програму, до 2020. године Руска флота ће добити још 16 подморница и преко 50 бродова разне класе.

Ове године Русија и Украјина заједнички обележавају осим Дана ратне морнарице и 1025-ту годишњицу Кртштења Русије. Владимир Путин је изнео мишљење да овај догађај још више наглашава заједништво народа Русије и Украјине. „Имамо заједничке корене, културу и религију,- изјавио је у свом говору председник Русије. Наше крвне и духовне везе су нераскидиве“.

Председници двеју земаља учествовали су у свечаности освећења новог звоника Владимирске катедралне саборне цркве у Херсонесу Таврическом у Севастопољу. По завршетку литургије, Владимир Путин и Виктор Јанукович су три пута ударили у звоно, које тежи готово 13 тона. У знак сећања на данашњи дан митрополит је поклонио пригодна сребрна звона вођама двеју земаља.

Влад Гринкевич,