Русија незадовољна објашњењима о раду америчке биолошке лабораторије у Грузији

29-07-2013 10:48:55 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Објашњења које нуде грузијске власти о раду америчке војне биолошке лабораторије су само изазвала додатну забринутост Русије, изјавио је главни санитарни лекар РФ Генадиј Онишченко, шеф Роспотребнадзора – федералне службе за заштиту здравља и права потрошача.

„Наравно да постоји директна претња. Ако у рукама држиш оружје, наравно да га нећеш користити као палицу, диригујући оркестром који свира Бечки валцер“, - каже Онишченко.

Власти Грузије су изјавиле да је биолошка лабораторија САД под јурисдикцијом Министарства здравља Грузије. „Али би исто тако могла да буде и под јурисдикцијом Министарства културе и да се измотава са древном и великом културом грузијског народа“, - каже Онишченко.

„Као одговор на то да смо забринути радом бактериолошке лабораторије војске САД у Грузији чули смо исхитрене и некомпетентне коментаре медицинских и дипломатских власти Грузије. Ти коментари нас још више убеђују да локалне власти не контролишу тај објекат. Објашњења су толико примитивна да не можемо да не помислимо да их диктира америчка војска“, - рекао је шеф Роспотребнадзора.

Онишченко каже да се војна билошка лабораторија налази на територији бивше совјетске војне базе код Тбилисија. „Русија у томе види директно кршење Конвенције о забрањеној разради, производњи и складирању биолошког оружја. И то је веома јак офанзивни потенцијал“, - рекао је главни санитарни лекар Русије.