Египат: заоштравање на бојиштима борбе за демократију

29-07-2013 10:55:20 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Однос светске заједнице према новим властима у Египту и армији може да се промени нагоре после масовних нереда, који су се десили у Каиру и другим градовима земље ноћу 27. августа. У сукобима присталица и противника свргнутог председника Мохамеда Мурсија у египатској престоници, према званичним подацима, погинуло је око 80 људи. Исламистички покрет Браћа-муслимани саопштава да број жртава износи 200. Рањеника има на хиљаде.

Такво крвопролиће у једном дану Египат није видео ни у време револуције 2011. године, ни почетком јула ове године, када је био свргнут председник Мохамед Мурси. Лекари Каира, који су прихватали убијене и рањенике, тврде да је већина људи рањена или убијена хицима у прса или лице. То значи да је вођена нишанска ватра.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун је изразио забринутост поводом насиља у Египту. Он је изјавио да насиље не може да буде алтернатива политичког решења и позвао све лидере земље да ставе интересе земље изнад личних. Слични позиви се чују и од стране руководства ЕУ. Државни секретар САД Џон Кери је иступио са специјалном изјавом поводом догађаја у Египту. Кери и министар одбране САД Чак Хејгел су телефонирали руководству Египта и команди армије и позвали да учине све да онемогуће поновне крваве сукобе.

Чак потпредседник Мохамед ел-Барадеи био је приморан да критикује акције власти. Према демонстрантитма је била примењена сувишна снага, - рекао је бивши генерални директор МАГАТЕ-а. Насилне акције власти могу да изазову непредвидљиве последице и промене у расположењу људи у корист Браћи-муслимана, - сматра ел-Барадеи.

- Они (Браћа…) су успели да током мање од годину дана изневере поверење према њима. У сваком случају то се десило у Египту. Међутим, последице тога ће се осећати у читавом арапском свету. Имали су могућност да покажу да је политички ислам напредовање, да је он у стању ујединити религију и демократију. Ништа то им није пошло за руком.

Рат на неколико фронтова, укључујући и међународни, то је последње, што је потребно новим египатским властима у прелазном периоду. Оне већ имају унутрашњу фронту у виду присталица свргнутог исламистичког председника Мурсија, који протестују. У суботу, 27. јуна је на Синају армија отворила и унутрашњи антитерористички фронт – почела опширну дводневну антитерористичку операцију против радикалних исламистичких екстремиста. Крајем дана 28. јула је тамо било уништено 10 терориста и више од 20 заробљено.

Операција чишћења Синаја од терориста је тешка ствар, која тражи време, - испричао је Гласу Русије египатски војни експерт Талаат Мусалам.

- Неки терористички елементи су стигли у Египат из појаса Газе, други из Либије. У време војног конфликта у Либији многи су пресецали египатско-либијску гурницу у оба смера. У Египту се налазе и радикални елементи, који су стигли из Сирије, а који су повезани с терористичким организацијама.

Египат је расцепљен, те о јединству нације за сада нема ни говора, сматра председник Руског Института Блиског Истока Евгениј Сатановски. Он сматра да треба чекати пуну забрану делатности радикалних странака, јер се у противном случају нове влести неће дуго одржати.

- Реч је о томе, хоће ли сачувати власт војна лица и групације, које су се спојиле с њима. У условима политичке активности исламиста на дозвољеном, легалном пољу власти то, безусловно, неће успети.

Још један фронт с привлачењем светског џихада Египат може а да не издржи. Управо томе воде грешке новог руководства. Раскол може да доспе чак у египатску армију. Међу редовим, нижим и средњим саставом официра број присталица Браће-муслимана је доста висок.

Шеф Светског савеза муслиманских богослова шејх Јусуф ал-Кардави је већ затражио да би УН и Лига арапских држава подржале свргнутог председника Мурсија. Сунитски клерикал, познат својим фундаменталним погледима, позвао је све муслимане света да иду у Египат и приме тамо мученичку смрт ради Браће-муслимана.

У суботу у Каиру је одржана седница Савета националне одбране земље уз учешће привременог председника Адлија Мансура и првог заменика премијера, министра одбране Абдел Фатаха ас-Сиси, као и шефова МУП, војне и опше обавештајне службе. Они су размотрили даље акције према онима, који протестују код џамије Рабаа ал-Адауија и Каирског универзитета. Шеф МУП Мухамед Ибрагим је поново изјавио о неопходности очистити тргове од демонстраната, али је обећао да ће то бити учињено законским средствима.

Андреј Федјашин,