Звоно – глас православне Русије

29-07-2013 11:06:26 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Празнична звоњава црквених звона у трајању од петнаест минута означила је ове недеље у Русији, Украјини и Белорусији обележавање једног од најзначајнијих историјских и верских догађаја – Крштење Русије. Тачно у подне по локалном времену, огласила су се звона у свим храмовима и саборима од острава Беринга на Далеком истоку до Ужгорода на западу Украјине. „Глас Русије“ је пратио ток празника.

Још пре него што је стигло подне, звона су се чула готово са свих страна. Понекад је било тешко одредити са које стране долази звук. Вишегласје звона је бесконачно – од највиших тонова малих звона, до ниског баса највећих звона – Благовести.

Секретар за штампу Новоспаског манастира Јулија Стихарјова је рекла за „Глас Русије“, да је перезвон свих цркава примеран управо за данашњи дан. Он наглашава особину земље у којој живимо.

- Звона су звук Русије, то су можда чак главни мисионари савременог друштва. Сваки пролазник ће чути звоно, окренуће се према месту одакле стиже звук. У манастирима се одвија другачији живот уз звоњаву звона. Веома је важно када звона одјекују у градовима, То је глас наше Домовине, који нисмо увек чули.

Мелодија перезвона је веома специфична. Не може се ни са чиме упоређивати. Али ови звуци су способни да учине више, него најдирљивија песма, каже за „Глас Русије“ ученик звонарске школе храма Четрдесет мученика севастијских у Спаској слободи Андреј Жилин.


Преузмите аудио фајл

У 05.19 звоњава звоника буди људска срца. Носи благовест о Господу, о Христу, о вечном животу. И уколико човек није потпуно заробљен својим свакодневним живљењем, одјеци звоника ће наћи пут према његовом срцу и ови звуци ће му рећи: „Чедо Божије, биће још Божји Суд“. Чистоћа звука звона чини то да човек постаје добрији, почиње да схвата да смисао није само у овом животу, већ и у вечитом. Не може се одолети овој лепоти и хармонији.

Ускоро православље стиче још један глас – у Новоспаском манастиру очекује се појављивање Благовест звона од преко шеснаест тона. Оно ће стићи из фабрике, која прави звона за православне храмове разних земаља, истиче Јулија Стихарјова.

Звоно ће бити изливено у фабрици Николаја Шувалова, то је у граду Тутаев, на Волги. Раније се звао Романов-Борисоглебск. Фабрика постоји практично двадесет година, ова звона имају посебан звук. Шуваловска звона се чују у Русији и другим земљама. Највећи ансамбл звона Грчке управо је пореклом са фабрике Николаја Шувалова.


Преузмите аудио фајл

У манастиру износе наду, да ће се глас новог Благовеста у Москви чути већ у септембру, када ће у манастиру на свечаном богослужењу бити Патријарх московски и све Русије Кирил.