Таблета уместо фитнеса

29-07-2013 12:03:58 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/ The Ridge Resorts/cc-by/ v |


Остварио се сан ленштина. Међународна група научника разрадила је лек, који замењује физичке вежбе. Таблете омогућују борбу против претеране тежине онима, ко не може да посећује спортске сале или вежба код куће. Међутим, стручњаци упозоравају против претеране радости. Лек је сада пробан само на мишевима, код људи он може да изазове не баш пријатне последице.

Сан ленчуге. Људи су давно покушавали да створе таблету, која би заменила напорне вежбе. То је разумљиво. Никаквих дијета. Лежећи на каучу могуће је не само да се отараси сувишних килограма, већ и стекне спортску кондицију.

Чудо од лекова су разрадили стручњаци страживачког института у Флориди. Они су створили једињење SR9009, увели га угојеним мишевима и изазвали активирање беланчевине. Код животиња се убрзао метаболизам, те су оне почеле да нагло губе тежину. Мишеви су трошили за 5 одсто више енергије без обзира на одсутност физичке активности. Уствари њима је лек заменио вежбе. Додуше, убрзавање процеса размене материје може да буде веома опасно по човека, - сматра лекар дијетолог Јелена Соломатина.

- Што је бржи процес метаболизма код човека, то је бржа подела ћелија, природно је да се живот скраћује, док разумно физичко оптерећење, напротив, продужује живот. Ако човек лежи на каучу и мисли: узећу таблету, те ћу се нагло подмладити, ослабим, те ће моје тело бити као код спортисте, који се редовно бави спортом, - мислим да је то фантастика.

У међувремену су научници, инспирисани резултатима, наставили истраживања - селекцирали специјалну расу гојазних мишева. Они су били нејаки, те су се брзо замарали на тркачкој стази. Међутим, после узимања лека њихови мишићи су постали као код јаких животиња, које су се много кретале. Поред тога, животиње су могле да врше двоструко више физичких вежби.

Аутори истраживања су се обрадовали – они су створили лек, који замењује фитнес. Додуше, њихов оптимизам не деле баш сви. Кандидат медицинских наука Михаил Зејгарник сматра да за сада деловање лека на организам човека није истражено, зато је рано изводити неке закључке.

- Лек је пробан само на животињама, зато до оног момента, када ће се он наћи код људи, мора да прође неколико година. У међувремену ће лекари моћи да разуме да ли он има ефекат, ради којег је створен – у овом случају ради смањења тежине – да нема тај лек неке споредне ефекте, који би постали препрека за његову примену. Поред тога је тешко замислити ситуације замене физичких оптерећења таблетама.

Ако истраживања буду успешна, онда ће људи, који не могу да се баве спортом, имати средство, које им омогућује да без напора постижу добру физичку кондицију.

Ксенија Мељникова,