Пут око света у плесном ритму

29-07-2013 12:06:20 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Страствени шпански фламенго, заводљива бразилска салса или весела ирска жига… У Москви почиње највећи међународни фестивал Атмосфера игре. Играчи из 50 земаља у московском парку Измајлово ће учити све, ко жели да игра, и упознати госте празника са особинама своје земље.

Игралиште у парку Измајлов је уствари празнични завршетак Омладинског образовног форума, који се одржава на обали реликтног језера Селигер у Централној Русији. Тамо се окупљају најиницијативнији талентовани млади да би предложили своје бизнис-пројекте, изнели идеје и нашли спонзоре. Ко ће, ако не ми - то је мото форума. Последња смена је међународна. Њена иницијативна група фестивала Атмосфера игре позвала је у Москву представнике 50 земаља да би демонстрирали играчку културу својих народа, као и оригиналне националне традиције, ношње и кухињу.

Играчки фестивал је организован искључиво снагама волонтера. Једна од њих је Марија Балиоз.

- Овај фестивал на чудесан начин сам себе гради. Тешко је поверовати, али потребни људи се нађу сами. Многе организације су одлучиле да нас подрже, јер виде да нам очи сијају. Када човек жели да позитивно утиче на свет, то привлачи сличне људе. Имамо волонтере из различитих градова – Санкт-Петербург, Набережније Челни, Новосибирск. Дакле, одазвала се читава Русија.

Очекује се да ће фестивал посетити најмање 15 хиљада људи. Организатори су поделили територију једног од највећих паркова Европе на шест културних зона – Русија и Источна Европа, Азија, Северна Америка, Африка, Западна Европа и Латинска Америка. Код улаза у Парк предлаже се специјална карта с маршрутом, која ће омогућити да се изврши својеврсни пут око света. За време пауза путници ће упознати кинеску чајну церемонију, научити да праве афричке плетенице, као и упознати индијски боди-арт. Наступи професионалних колектива стварају у парку атмосферу игре, - испричао је организатор Фестивала Јегор Уткин.

- Тако се нешто дешава у Москви први пут. Желимо да игра читава Москва! Демонстрирамо културу преко игара. Кад прођеш једну зону, већ чујеш музику следеће зоне, дакле, читав парк је играчки простор, где ћеш осетити читаву културу.

Игре уједињују свет – гласи главна идеја фестивала. На крају празника ће бити грандиозно интернационално коло.

Јелена Андрусенко,