Такав сукоб у Црној Гори ни Његош није могао да предвиди

30-07-2013 11:12:29 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Црној Гори се одиграо жестоки сукоб какав се није догодио никада раније у њеној историји, иако тај простор памти безбројне битке и сукобе. Наиме, сукоб који се управо догодио у Будви, представља суштински нову појаву на црногорском поднебљу, какву није могао да предвиди чак ни визионар попут Његоша, и зато би било веома занимљиво чути шта би он рекао када би могао да устане из ловћенског гроба, и како би прокоментарисао хаос поводом одржавања прве геј параде у Црној Гори откако је света и века.

Дакле, у средишту туризма на јужном Јадрану, у Будви, одржана је јавна манифестација људи хомосексуалног опредељења, за коју је црногорски министар заштите људских и мањинских права Суад Нумановић рекао да представља показатељ укупних промена у црногорском друштву на европском путу, при чему је нагласио да Влада Црне Горе подржава њено одржавање.

Међутим, како се показало, проблем је у томе што се са таквим ставом није сложила већинска јавност, а то се најбоље видело на сам дан одржавања поменуте манифестације, када су стотине грађана изразиле своје неслагање потписивањем петиције, ношењем транспарената Слободна Црна Гора и Црна Гора није кућа срама, али и погрдним повицима, те бацањем камења, флаша и јаја, те сукобом са многобројним припадницима полиције, чиме су дали до знања у којој мери су огорчени јавним пропагирањем хомосексуализма на улицама Будве. А више стотина ангажованих полицајаца је на то одговорило димном бомбом и применом силе, односно ударцима пендрека.

Епилог будванског хаоса је било хапшење десетина протестаната, а било је повређених на обе сукобљене стране, као и међу телевизијским сниматељима. Напослетку, сами учесници такозване Параде поноса су морали због озбиљности ситуације да буду евакуисани морским путем, зато што није било другог начина да се пробију кроз масу незадовољних грађана, који су бацали разне предмете из такорећи свих постојећих кафића и угоститељских објеката у том граду.

А када је реч о самој суштини протеклих бурних догађаја у традиционално патријархалној земљи на југу Балкана, њу је као обичан посматрач на месту догађаја изнео легендарни фудбалер Дејан Савићевић, рекавши следеће: „Знам да је све ово због Европске уније и људских права“, а потом је изразио своје неслагање са тим што је Парада одржана на такав начин, међу туристима, у јеку сезоне, у граду под полицијском опсадом, и упитао се коме све то треба.

И управо је у томе ствар. Структуре власти су очигледно одлучиле да по сваку цену изврше задатак који је Црној Гори поставила европска бирократија, без обзира на убедљиво противљење и бурно супротстављање већинске јавности, и супротно интересима црногорског туризма.

У сваком случају, геј парада у Будви и жестоки немири на њеним улицама, сведоче о томе да се у савременој Црној Гори створила врста сукоба каква је до сада била потпуно непозната у њеној дугој и тешкој историји. Некада су повод за подизање борбеног духа били Турци освајачи, истрага против потурица, одбрана православне вере, разне пљачке и зулуми, али никада и вређање јавног морала парадирањем по улицама. А шта би данас Његош рекао на ту нову појаву? Вероватно би се присетио првих стихова епске песме који гласе – „Мили Боже чуда великога, кад се слеже на Косово војска“, али са мало промењеним речима – „Мили Боже чуда великога, кад се слеже у Будву геј парада“.

Ратко Паић,