Аурору очекује рестарурација

30-07-2013 11:14:48 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Легендарна крстарица Аурора обележава 110-годишњицу ступања у борбене редове Тихоокеанске ескадре руске царске флоте. Али она се није прославила по својим војним заслугама и победама у биткама, већ по сигналу за почетак Октобарског оружаног устанка и јуриша на Зимски дворац.

Крстарица Аурора је почела да се гради у Санкт-Петербургу у бродоградилишту Ново Амдиралтјество 23. маја 1897. године и поринута је у воду три године касније. У време Руско-јапанског рата, извршивши прелаз у саставу 2. Тихоокеанске ескадре на Далеки Исток, имала је ватрено крштење у неуспешној по Русију Цушимској бици, говори историчар Олег Ајрапетов.

- До почетка прво светгског рата војни брод је био прилично застарео и налазио се у саставу школског одреда, али до почетка војних дејстава био је враћен у строј, мада није озбиљно учествовао. Једино што везује ову крстрицу са историјским догађајима то је сигнал који је овај брод дао за јуриш на Зимски дворац. Уочи Октобарске револуције бошљевичко руководство се плашило да ће бити отворени мостови, а то може да отцепи радничка предграђа од центра града. Како се то не би десило била је осигурана контрола важне комуникације из Корнштадта, града којем су до тада управљали совјети. И Аурора је управо дала сигнал пуцњем у ваздух да означи почетак револуције. Овај догађај је постао значајан за светску историју.

До 1940. године Аурора је била школски брод, а почетком Другог светског рата он је поново стао у борбене редове, борећи се на прилазима Лењинграду. 1948. године био је усидрен на Петроградском кеју Лењинграда и скоро 8 година коришћен је као база Лењинградске нахимовске школе. Од 1956. године Аурора је била претворана у музеј. И до данас овај музеј крстарица, без обзира на све историјске катаклизме, једно је од најпосећенијих места у Северној престоници. Главни поклон који ће добити брод за јубилеј биће његова рестаурација, говори Сергеј Курносов, заменик директора Централног војно-поморског музеја на за научно-изложбени рад.

- Рониоци су завршили испитивање подводног дела брода и признали да се бруп назали у нормалном стању, зато ремонт Ауроре неће бити хитан и хаваријски. То је обичан плански ремонт. до дана завршетка последњег ремонта Ауроре, а то је било 1984-87. године, протекло је много година и потребан је нови који ће продужити експлоатацију брода као музеја још за неколико деценија.

Сада је Аурора унета у златну књигу Санкт-Петербурга не као брод револуције, већ као истакнути туристички објекат. Сваке године посећује га више од 200 хиљада људи.

Руски стручњаци у домену компјутерских технологија нису сазнали ништа ново из откровења Едварда Сноудена. Ово је изјавио на конфренцији за штампу у Москви потпредседник владе РФ Дмитриј Рогозин. Ипак, оно о чему је говорио Сноуден ојачало је уверење Русије у то да су неопходне мере на јачању њене кибернетичке безбедности, рекао је потпредседник владе.

Светлана Андрејева,