Маестро Гергијев покорио топ-листу Форбса

31-07-2013 11:45:46 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Чувени руски маестро Валериј Гергијев покорио је још један врх, али овог пута на списку руских музичара са највећим приходима у прошлој години. У рејтингу америчког листа Форбс, он је претекао извођаче поп-музике. Први пут музичар академског правца стао је на чело топ-листе са приходом од 16,5 милиона долара.

Могуће како би некако објаснио неочекивано првество музичара далеког од шоу-бизниса, лист Форбс је напоменуо да је Валериј Грергијев власник 15% акција велике компаније која производи ћуреће месо. Ипак тим бизнисом маестро се не бави: акције су биле просто поклон председника компаније у знак поштовања према заслугама музичара.

Данас је Валериј Гергијев, уметнички руководилац петербуршког Маријинског театра, најчувенији и најтраженији представник руске музичке уметности у свету. Он је главни диригент Лондонског симфонијског и Ротердамског филхамронијског оркестра, главни гостујући маестро њујоршке Метрополитен опере. Уз то он је руководилац неколико музичких фестивала – у иностранству и у Русији. У домовини то су велики музички форуми – Московски Ускршњи и петербуршки Звезде белих ноћи. Предстојећа сезона за маестра и његов матични колектив – Маријински театар – треба да буде посебно богата. Јер сада ће трупа позоришта, осим историјске сцене, приказивати представе на Новој сцени – у суперсавременом здању, отвореном овог пролећа. Осим тога, изнензивни живот тече и у Концертној сали позоришта, говори Валериј Гергијев.

- Радићемо на три сцене, што још ни једно позориште у свету није радило н икад. Три сцене су много. тако да ћемо писати ново поглавље у нашој биографији.

Три последњих јулских дана Валериј Гергијев и оркестар Маријинског театра проводе у Европи – непрекидно дају серију концерата на музичким фестивалима у Немачкој, Словенији и Аустрији. Валериј Гергијев је обухватио својим стваралачким мрежама читав свет, каже за свог пријатеља познати руски композитор Александар Чајковски.

- Он има врло велики успех код публике у иностранству. Један је од диригената који сакупљају највише публике. И један од најсупешнијих. Не плаши се да довози различиту музику, између осталог и савремену. Публика је то прихватила и зна да неће бити досадно.

И за све то слушаоци су спремни да плате још!

Олга Бугрова,