Стерх се припрема за лет

31-07-2013 11:47:34 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Најновији руски екраноплан Стерх-10 припрема се да изврши свој први лет почетком августа. Пројекат летелице је израдила компанија Орион по наруџбини Министарства индустрије и трговине. Летелице масе десет тона може да превози до 20 особа и планирана је за летове на висини до 6 метара.

Стерх је брзо транспортно средство, које лети на малој висини изнад површине воде, земље, снега или леда. То је у суштини хибрид авиона и брода, говори главни уредник листа Авионтранспортни преглед Алексеј Синицки.

- Смисао је у томе што постоји такозвани екрански ефекат у аеродинамици. Тачније приликом приближавања било ког авиона, крила равној површини земље или воде, он добија узлетну снагу. Екраноплан користи тај ефекат и може прилично брзо да се креће изнад површине на малој висини. То пружа могућност брзог и релативно јефтиног превоза. Али као што се зна, не бива плусева без минуса. Екраноплан није широко распрострањен у свету, мада би се чинило да је ту све идеално.

Проблем је у томе што је за лет потребна идеално равна површина. Кретање изнад водене повшине је могуће ако нема јаких таласа, иначе труп може да не издржи. Може да се користи у пољу, а изнад шуме не може. Ипак нова техничка решења дозвољавају да се прошири спектар њихове примене, уверени су експерти. Није случајно интересовање за ове летелице све веће, примећује главни уредник портала АВИА РУ Нетврк, експерт комитета за саобраћај Државне думе Роман Гусаров.

- Данас се овај систем препорађа не само у Русији, већ и у читавом свету. Различите компаније почињу да граде мале екраноплане како би их користиле тамо где постоје велики водени простори. На пример у Поволожју. Између осталог екраноплани се успешно праве у Нижњем Новгороду. При томе испоручују се у друге земље.

Својевремено СССР је заузимао водеће позиције у сличним разрадама. Били су направљени чак гигантски уређаји. 1972. године појавио се први војни екранолет Орљонок, а 1987. године био је направљен екраноплан носач ракета Луњ. И данас, како сматрају експерти, екраноплани могу да буду тражени у војсци. Пошто су они неосетљиви и за протибродске и противавионске ракете. Претходна разрада комапније Орион, екраноплан Иволга, заинтересовао је је пограничну службу ФСБ. Осим тога, постоје и други правци коришћења ових јединствених летелица, истиче Алексеј Синицки.

- То су разне спасилачке операције на мору. Зато што екраноплани могу реално да лете брзином од 200-250 километара на сат. За море то су врло добре брзине. Могу да се користе у тундри, где могу да лете над великим равним површинама.

Нови Стерх-10 је урађен уз примену композитних материјала. Он може да ради у неколико режима кретања. Ови уређаји ће вероватно наћи широку примену у Арктику. Потражња за новим летелицама већ постоји у огромном региону Сибира – Републици Саха.

Олег Нехај,