Русија ће први пут одати пошту јунацима Првог светског рата

31-07-2013 10:12:36 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |

Ради заштите братског словенског народа Срба био објављен указ о мобилизацији


Првог августа Русија први пут на државном нивоу обележава Дан сећања на војнике погинуле у Првом светском рату. Тог дана 1914. године Немачка је објавила рат Руској царевини. У заштиту Отаџбине подигло се 15 и по милиона војника, што је чинило скоро половину одраслог мушког становништва земље. Сваки десети је погинуо на пољима боја. Милиони су били рањени и нестали без трага.

Први светски рат у којем је учествовало 38 земаља, започео је 28. јула 1914. године када је Аустроугарска напала Србију. У Русији је ради заштите братског словенског народа био објављен указ о мобилизацији, што је послужило као повод да јој Кајзерова Немачка објави рат. Ми нисмо тежили освајањима, тврди директор Института за стратешка истраживања Леонид Решетников.

- Нисмо могли да не ступимо у рат. Били бисмо земља која је издала своје пријатеље. Недавно сам се вратио из Србије. Тамо директно постављају питање о постављању споменика Николају Другом и споменика Руској армији. Мој деда је погнуо на Карпатима у Брусиловском пробоју. У совјетско време родитељи су шапатом о томе говорили. Не зато што би их гонили, то није било популарно. Сада треба да обнављамо ово историјско сећање. И то што је 1. август код нас Дан сећања на погинуле у Првом светском рату, наше претке – то је велика тековина савремене Русије.

Појава новог меморијалног датума у руском календару говори о томе да се друштвена свест окренула коначно овој врло важној и актуелној теми, сматра водећи научни сарадник Института за руску историју Јелена Рудаја.

- Први светски рат фактички је био пролог читавог 20. века. Они проблеми који су стајали пред међународном заједницом почетком овог века, виде се и данас. И лекције тог периода су врло важне како за Русију, тако и за друге земље. Обнова историјског сећања о улози Русије у Првом светском рату потребна је не зато да се ласка националном поносу, већ зато да се створи континуитет историјске свести. Без схватања лекција из прошлости немогуће је решити проблеме садашњости.

Ових дана у Москви у Државном историјском музеју представљено је 15 конкурсних скица споменика Руским херојима палим у време Првог светског рата. 15. августа, узимајући у обзир мишљење јавности која гласа на званичном сајту конкурса, жири ће објавити победника. Споменик од народних прилога ће бити постављен наредне године на Поклоној гори поводом стогодишњице Првог светског рата.

Михаил Аристов,