Палестинско-израелски дијалог: позитивни моменат без резултата

01-08-2013 12:05:14 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У Вашингтону је завршена прва рунда мировних преговора између Израела и Палестине. На састанку са штампом стране су назвале консултације позитивним, али нису говориле о некаквим резултатима. Шта више, сазнало се да је једини овлашћени да коментарише дешаваља дражвни секретар САД Џон Кери. Али ни он не жури да открива детаље. Дописник Гласа Русије у САД Роман Мамонов пратио је преговоре.

Позитивних момената је много, детаља никаквих. Садржај мировних преговора између Израела и Палестине, обновљених у Вашингтону после трогодишњег прекида, остао је тајна иза седам печата. Да подсетимо да је у понедељак одржана заједничка вечера у саставу: Државни секретар САД Џон Кери, министар правде Израела Ципи Ливни и високи палестински дипломата Саиб Ерекат. Ова вечера у троје је била почетак палестинско-израелских консултација. У уторак преговарачи из Тел-Авива и Рамалаха су одржали још један састанак, али већ без Американаца. После тога су дипломате изашле пред штампу, на све начине испољавајући позитивне емоције, али не упуштајући се у детаље. Говорио је државни секретар САД Џон Кери.

- Драго ми је што могу да саопштим да су преговори одржани у понедељак у вече и данас у току дана били врло конструктивни и позитивни. Стране су се сагласиле да сви кључни услови, проблеми и противречности треба да се разматрају за преговарачким столом. А циљ ових преговра је прекид конфликата и насиља. Наш задатак је да постигнемо компромис и финални споразум наредних 9 месеци. Стране су се такође сагласиле да сачувају садржај преговора у тајности.

Преговарач у име Палестинске администрације Саим Ерекат је био кратак. Он није рекао ни речи о могућим уступцима од стране Махмуда Абаса, али је означио своју главну мисију – Палестинци треба да добију сопствену државу.

- Палестинци су довољно страдали и никоме ови преговори нису од користи тако као палестинском народу. Задовољан сам што се сви кључни услови налазе на преговарачком столу и треба да буду потпуно испуњени. Дошло је време да Палестинци стекну сопствену независну државу. Ово је време да Палестинци добију мир, слободу и достојанство у својој сопственој земљи.

Министар правде Израела Ципи Ливни је била речитија, али је пре изражавала наду, него што је говорила о конкретним предлозима.

- Дошли смо овде из сложеног региона који се мења. Пуни смо наде, али нисмо наивни. Не можемо да допустимо себи да будемо наивни. Схватамо да преговори неће бити једноставни, биће улета и падова. Али могу да уверим да не намеравамо да говоримо о прошлим увредама, већ ћемо разматрати нашу будућност. Заједно са Саибом смо провели извесно време у соби за преговоре. И тек нам предстоји да завршимо нашу мисију. Алиморам да кажем: добили смо могућност да постигнемо мир за наше народе. Немамо право да пропустимо ту шансу.

Ни у САД, ни на Блиском Истику експерти не очекују неке пробоје наредних месеци. Превише је много узајамних захтева и претензија између страна. Ставкесу невероватно високе, и у Израелу, и у Палестини много је противника ових преговора. Мишљење главног урдника палестинске новинске агенције Ман Насера ал Лахама.

- То су важни преговори који могу да донесу велику корист како Палестини, тако и Израелу. И ако преговарачи успеју успешно да заобиђу ове скривене подводне каменове, не испровоцирају једни друге на нове конфликте, то ће омогућити да се приђе разматрању питања граница, размена територија и слично. Ако резултати преговора буду позитивни, то ће кардинално променити читаву структуру политичких односа, како у региону, тако и у свету. Ако преговори пропадну, Палестинци ће тражити смену власти и превремене изборе. И тада народно негодовање може да се претвори у нешто више, и то не наговештава Палестини ништа добро.

Како је изјавио државни секретар САД Џон Кери, у наредне две недеље преговори ће протицати у Израелу и Палестини. Од простих дипломатских консултација у Вашингтону треба прећи на формалније процедруе. Када треба очекивати новости, стране нису рекле. Али Кери је прецизирао да по договору са предтавницима Израела и Палестини једини човек који је овлашћен на коментарише преговоре јесте он сам.

Роман Мамонов,