Сноуденов отац: у Русију са љубављу

01-08-2013 12:16:58 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Први пут за 65 дана свог заточеништва у транзитној зони аеродрома Шереметјево програмер Едвард Сноуден могао је да види свог оца. За сада преко телевизије, у директном програму канала Росија 24, који је организовао ТВ мост са Америком.

Лон Сноуден, узбуђен, скачући са теме на тему, једва је суздржавао сузе и поздравио је Едварда, подржао га у тешком тренутку. Ја као грађанин Америке желим да захвалим свом сину за оно што је учинио, волим свог сина и поносим се њиме, рекао је бивши официр обалске страже. Мој син је прави патриота, који спасава земљу од њене владе.

- Ед, надам се да нас сада гледаш, све је добо код нас кући, ми те волимо, надмо се да си здрав, да си добро, надам се да ћемо се ускоро срести, али у првом реду да си ти тамо безбедан, да нађеш безбедну земљу. Мене не брине оно што други мисле, Ед, не брини се, фокусирај се на свој живот, а ја ћу се позабавити овде свиме.

Сноуден старији је захвалио Русији, њеном председнику и влади за осигурање безбедности Едварда. Управо Русију он сматра најбољом варијантом за живот његовог сина. А у Америци, по мишљењу Лона Сноудена, њега очекује судбина Бредлија Менинга, који је својевремено такође открио тајне информације о специјалним службама САД и предао у отворени доступ видео на којем амерички војници убијају ирачке цивиле.

- Сада је у току гоњење, прете му, мада и изјављују да неће бити подвргнут мучењу. Да неће бити кажњен на смрт. Али нема никаквих основа да се верује да ће имати поштено суђење. Сада започиње неки лов на вештице и неки високи чиновници конгреса су рекли да је Едвард издајник, мада суђење још није ни започело. Ја се плашим да га очекује судбина Бредлија Менинга кога су свукли, ставили у самицу 23 сарта, одузели наочаре, то је неприхватљиво.

Лон Сноуден планира да путује да види сина на позив који му је посао руски адвокат Едварда Сноудена Анатолиј Кучерена. Његов долазак би могао да се деси много раније – агенти ФБР брзо би све организовали само када би Сноуден старији убедио сина да се врати у САД. Али отац није пристао на договор и није издао сина. Молба Едварда Сноудена о пружању привременог политичког азила у Русији за сада није задовољена. Па и Конгресу САД недостајало је 12 гласова да укине програм праћења обичних грађана.

Изручење руског грађананина Александра Пањина из Доминиканске Републике у САД изазива у Москви озбиљну забринутост, пошто слични случајеви постају недопустива порочна тенденција од стране америчких валсти, стоји у коментару заменика директора одељења за информисање и штампу МИП Русије Марије Захарове, објављеном на сајту министарства у среду. По речима Захарове, Москва је више пута указивала америчкој страни да у случају претензија према руским грађанима САД треба да упућују одговарајуће захтеве правним органима РФ на основу Билатералног споразума о узајамној правној помоћи у кривичним делима из 1999. године, али то се и даље не чини.

Рита Ошун,