Саудијска Арабија се припрема за глобално прекрајање енергетског тржишта

01-08-2013 12:24:51 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


САД-у је све мање потребна арабијска нафта, али оне не планирају да оду из стратешког региона. Такозвана револуција из шкриљаца је омогућила САД да битно смање увоз арабијске нафте.

Американци схватају да их увоз енергената чини осетљивим и теже да смање ризике на минимум. Говори председник Савеза нафтних и гасних индустријалаца Генадиј Шмаљ.

- САД су поставиле себи задатак да пређу на самоснабдевање у нафтној и гасној сфери. И оне су много за то учиниле. На пример, избиле су по производњи гаса на прво место у свету. Уз то револуција гаса из шркиљаца. Зато сада њихова зависност од увозне нафте није превелика. Мислим да ће у скорије време моћи да се ослободе те зависности.

Али блискоисточна нафта је много јефтинија. Цена производње је сасвим другачија него у САД. А питање ефективности за Америку је важно. Зато Американци никада неће напустити Блиски Исток. Регион је превише важан за њих, узимајући његов систематски утицај на светско тржиште нафте и гаса.

У међувремену Саудијска Арабија покушава да схвати у коју страну да иде даље. Највећи бизнисмен и инвеститор краљевине принц Ал Валид Ибн Талал се обратио влади Саудијске Арабије са молбом да приступи диверзификацији националне економије. Говори руководилац аналитичке управе Фонда занационалну енергетску безбедност Александар Пасечник.

- Саудијци су са Америком увек били у пријатељским односима. Енергетска политика је грађена управо на сарадњи. А сада се коњуктура мења. Нафта из шкриљаца није нека ефемерна суштина, а сасвим реални енергент. Саудијска Арабија мора да реагује на овај изазов, мења своју буџетску и иновациону политику. Конфигурација светског тржишта нафте у средњорочној перспективи може озбиљно да се промени. Американци су на том тржишту највећи фактори. Зато бојазни саудијаца нису неосноване.

Сва ова разматрања се базирају на претпоставци да револуција гаса из шкриљаца неће бити ћорсокак научно-технолошког прогреса. Ипак спектични истичу низ аргумената у корист управо таквог стања ствари. Прогнозе су двојаке. Американцима је рано да пакују сствари и да одустају од арабијске нафте, а саудијцима је рано да се хватају за главу и паниче. Могуће је да управо зато експерти саветују Вашингтону да сачува амерички утицај у Персијском заливу: ако не знаш где ћеш пасти, сламу треба постављати по могућности свуда.

Сергеј Дуз,